zaterdag, oktober 21, 2006

Zelf telen medicinale wiet mag?

Het leek dinsdag een prettig bericht voor gebruikers van medicinale wiet.Het Hof in Leeuwarden sprak MS-patiënt Wil Moorlag vrij van overtreding van de Opiumwet. De cannabis die hij teelt dient alleen om de gevolgen van zijn ziekte, pijn en spasmen, te onderdrukken. Het Hof was van mening dat het persoonlijk belang van Moorlag boven het maatschappelijk belang om de Opiumwet te handhaven uitging, nadat eerder de advocaat al naar voren had gebracht dat het doel van de Opiumwet was de volksgezondheid te beschermen en deze in dit geval niet in het geding was. Daarom werd hij, na een eerdere veroordeling tot een voorwaardelijke boeten van € 250, ontslagen van rechtsvervolging.

Het OM geeft zich echter niet zo makkelijk gewonnen en gaat in cassatie tegen de principe uitspraak van het Hof in Leeuwarden. Of dit uiteindelijk dus echt tot een opening voor gebruikers van medicinale wiet leidt is nog even afwachten.

Zie ook hier voor een log over medicinaal wietgebruik. Waarin duidelijk naar voren komt wat de nadelen zijn van de officiële mediwiet én van het betrekken van de wiet bij de koffieshop.

Het OM wil kennelijk toch liever voorbij gaan aan het individuele gezondheidsbelang van de patiënten. Nu kan ik mij voorstellen dat men bang is voor een precedent dat te makkelijk te misbruiken is, maar daar moet middels een medische verklaring volgens mij toch simpel een mouw aan te passen zijn zonder dat het een vrijbrief wordt voor iedereen.

Geen opmerkingen: