maandag, november 20, 2006

(On)geletterd.

Van mijn broer kreeg ik een stukje tekst van de teletekst van TV-West doorgestuurd. Een wonderlijk stukje inderdaad: "In Den Haag rijden vanaf maandag twee alfabetiseringstrams. Ze worden ingezet voor een grote publiekscampagne tegen de zogeheten laaggeletterdheid."

Volgens het bericht kunnen in Nederland anderhalfmiljoen mensen niet of nauwelijks lezen of schrijven. Dat daar iets aan gedaan wordt lijkt me een goed plan. Minder geslaagd vind ik de methode die bedacht is: een aantal actietrams wordt voorzien van wervende teksten die dergelijke mensen oproepen een cursus bij alfabetiseringscentra te gaan volgen.

Nog even: wervende teksten (????) om mensen die niet of nauwelijks kunnen lezen ergens toe op te roepen?

Nou dat zal goed werken. Zelfs degenen van de doelgroep die wel kans zien af en toe iets te oncijferen gaan volgens mij toch echt geen moeite doen om de reclame op een tram te lezen, die hebben waarschijnlijk al genoeg moeite om het lijnnummer en de bestemming te herkennen. Degenen die er op kunnen reageren zijn dus mensen die wel al op zijn minst redelijk kunnen lezen. Misschien is het een idee om die wervende teksten van een onderbord te voorzien: "Als U dit kunt lezen slaat het niet op U"?

De eerste tram wordt maandag in gebruik genomen door staatssecretaris Bruins van onderwijs, die enige maanden geleden nog verkeerswethouder was in Den Haag. (was dit plan van hem en zag men hierin voldoende bewijs dat hij over de juiste mate van intelligentie beschikte om in de regering opgenomen te worden?). De alfabetiseringstrams zullen dertien weken lang door de stad blijven rijden.

Geen opmerkingen: