vrijdag, december 01, 2006

Te gek voor woorden.

In Hoogerheide is een jongetje van 8 jaar op school om het leven gebracht. Dat zoiets gebeurt is natuurlijk te gek voor woorden.

Dat zelfde geldt ook voor het gedrag van de media hier omheen. Er is een verdachte aangehouden. De vraag of al duidelijk is of deze verdachte ook daadwerkelijk de dader is blijkt voor de media volledig irrelevant, ze willen weten wat er tenlaste gelegd wordt. Beetje voorbarig. Ook de vraag of het slachtoffer bewust uitgekozen was danwel een toevallig slachtoffer lijkt mij alweer voorbarig. Zoals ook de conclusies die men wil verbinden aan het feit dat de verdachte bij zijn arrestatie een rustige indruk wekte nogal op de zaken vooruitlopen. Het lijkt me dat dergelijke fantasieën in ieder geval even bewaart moeten worden tot het moment dat duidelijk is dat het inderdaad om de dader gaat en niet, wat immers nog altijd mogelijk is, slechts om iemand die een toevallige gelijkenis vertoont met het, bepaald niet uitgebreide, signalement van de dader.

En omdat de politie nog bezig is dit te onderzoeken kan die ook totaal niets zeggen over eventuele motieven. Dus wordt er lustig op los gespeculeerd. Na eerst flink wat speculaties over zaken in de relationele sfeer, eerwraak misschien wel, op het publiek te hebben losgelaten is, nu er totaal geen sprake blijkt van een familierealtie tussen slachtoffer en verdachte, de tijd gekomen voor nieuwe richtingen. Zoals het oproepen van de vraag of er misschien sprake is van een wraakactie jegens de vader die immers directeur is van een bankvestiging.

De mogelijkheid dat het jongetje gewoon een insluiper heeft overlopen toen hij in de loop van het lesuur naar de klas terug ging om nog iets op te halen, een insluiper die vervolgens in paniek is geraakt, levert uiteraard geen spectaculair nieuws op en als goed journalist kom je dus zelfs niet op dat idee.

(Sorry, ik wordt altijd wat narrig van dit soort speculaties van de media: laat de politie nu eens eerst even haar werk doen en vertel ons dan de feiten in plaats van nu een heel mediacircus te organiseren op basis van niet meer dan speculaties, waarmee allerlei mensen vlekjes worden aangepraat die er misschien helemaal niet zijn maar die ze nooit meer kwijtraken)

Geen opmerkingen: