vrijdag, januari 19, 2007

Nostalgie.

Vanmiddag moest ik in Heerenveen zijn in verband met een bespreking over het nieuw te bouwen clubgebouw voor de motorclub. Omdat ik zelf geen vervoer heb haalde een van de leden van de commissie die zich daar mee bezig houdt me op. In een Mini. Niet de originele Mini, maar het ding dat BMW sinds een aantal jaren produceert. Zo'n ding ziet er gelikt uit. Luxe interieur ook, een tikje sportief maar toch nog comfortabel geveerd en lekker vlot optrekken doet hij ook wel. En je zit er behoorlijk ruim in.

Vroeger reed ik, naast de motor, ook nog wel eens met auto's rond. Waaronder geruime tijd een Mini. Een originele, in besteluitvoering. Lekker eigenwijs met die dubbele deur achter. Parkeren was simpel: als hij in de lengte niet paste zette je hem toch gewoon overdwars achter een andere auto zonder dat er iets uitstak op de rijbaan. Eenvoudig interieur, ielig stuurtje, spartaanse stoelen en akelig stug geveerd. En hoewel ik er met mijn lengte van 1,84 meter toch nog prima in paste had je in de breedte maar heel beperkt ruimte. Vlot optrekken deed hij wel, wat vooral te danken was aan het feit dat ooit het originele motorblok vervangen was door een Cooper S blok van 1300 cc (eigenlijk 1275, maar we gaan bij zo'n klein autootje niet nog eens extra op de kleintjes letten). Hard ging hij ook en dat leek zo laag bij de grond nog een stuk sneller dan in andere auto's.

Riep die rit van vanmiddag nu nostalgische gevoelens op? Niet echt. Het heet Mini. Het ziet er uit als een iets gemoderniseerde Mini. Maar het extra snelheidsgevoel door zo laag bij het wegdek te zitten is er niet meer. Door de iets grotere maat is overdwars parkeren er niet meer bij. En hem met hoge snelheid haaks een bocht omzetten, wat met de oude nu juist zo goed kon doordat de wielen helemaal op de hoeken stonden, is er ook niet meer helemaal bij. Het is allemaal wat moderner, luxer, minder spartaans, groter en vooral: anders.

Nee, het ding heet Mini ..... maar dat is het niet.

Geen opmerkingen: