zondag, januari 21, 2007

Wiet-apotheek.

Vrijdag werd in Groningen de eerste "Cannabis-apotheek" ter wereld geopend. Hier kan, op doktersrecept voorgeschreven, legaal geteelde medicinale wiet worden gekocht of besteld. De zakjes worden na bestelling gewoon via de post bij de gebruikerns, veelal mensen met ziektes als MS die baat hebben bij een 'blowtje' tegen de pijn, thuisbezorgt. In Nederland zijn al circa 15.000 mensen die wiet op deze wijze gebruiken.

Tot nu toe waren ze aangewezen op de apotheek (waar de wiet zelfs duurder was dan in de koffieshop), op eigenteelt (met het risico van vervolging door justitie zoals de eerste klant Dhr. Moorlag uit eigen ervaring weet) of op de koffieshop (waar de kwalitiet nog wel eens te wensen overliet en de samenstelling af en toe dubieus kon zijn).

Bij de Cannabis apotheek kost de wiet zes euro per gram, volgens apotheekster Lisette Wijnkoop een derde goedkoper dan bij de reguliere apotheek. En in veel gevallen ook nog goedkoper dan bij de koffieshop en met een gecontroleerde kwaliteit.

Een goede zaak voor de mensen die er van afhankelijk zijn zou je zeggen. Toch blijkt in de reacties bij de Telegraaf dat lang niet iedereen er zo over denkt. De gebruikers wel, maar diverse anderen gooien er nogal wat ongenuanceerd commentaar tegen aan waarvan veel op zijn zachts gezegd ondoordacht is. Wat te denken van iemand die vindt dat de zaak zo spoedig mogelijk in de fik moet worden gestoken?(daar ga ik maar niet eens commentaar op geven).

Van mensen die roepen dat het toch te gek voor woorden is die verslaafden op kosten van de maatschappij van hun drugs te voorzien? (het gaat niet om verslaafden, je kan het bij deze apotheek alleen op recept krijgen en op kosten van de maatschappij valt ook nogal mee: de meeste ziektekostenverzekeringen hebben mediwiet uit het pakket gegooid zodat deze mensen het toch zelf moeten betalen - terwijl ze veelal tegelijkertijd hiermee een kapitaal besparen op traditionelere pijnmedicatie).

Dan is er nog iemand die verkondigt dat zijn vrouw er veel baat bij heeft bij de bestrijding van de pijn van haar arthrose, maar dat hijzelf ook arthrose heeft en er absoluut niet aan begint want hij wil niet verslaafd worden dus neemt hij wel "gewone" pijnmedicatie. Waarbij hij kennelijk even over het hoofd ziet dat je bij die "gewone" pijnmedicatie bij dergelijke pijn al snel bij morfine en verwante preparaten terechtkomt die vele malen verslavender zijn dan wiet (en een stuk ongezonder).

Vervolgens is er nog iemand die deze apotheek als concurrent van de koffieshops ziet en het kennelijk maar niets vindt dat misschien zo'n apotheek uiteindelijk de marktprijs voor wiet gaat bepalen (waarom krijg ik nu ineens het idee dat dat wel een illegale wietteler zou kunnen zijn die bang is voor zijn mooie winsten?)

Ook goede initiatieven hebben het in Nederland niet makkelijk. We heten zo tolerant en vrijgevochten te zijn, maar als ik wat reacties bij de Telegraaf lees krijg ik eerder een indruk van bekrompenheid en gebrek aan meevoelen met mensen die dit nodig hebben.

Geen opmerkingen: