donderdag, april 19, 2007

Boos.

Dat is de Belgische premier Verhofstadt. Want Maastricht wil om de overlast in de binnenstad te beperken 7 van de 16 coffeeshops naar de rand van de stad verplaatsen. En dat kan niet vind Verhofstadt, dat brengt ze dichter bij de grens en dat verergert de problemen in België. Als Maastricht teveel coffeeshops heeft moeten ze er maar een stel sluiten.

Nogal domme redenatie van Verhofstadt: niet het aantal coffeeshops zorgt voor problemen maar het aantal mensen dat op die coffeeshops afkomt. Dat zal door het sluiten van een aantal shops niet afnemen maar nog meer geconcentreert samenkomen bij de resterende shops. Waardoor het probleem dus juist vergroot wordt.

En ook het vergroten van het probleem voor België lijkt me behoorlijk overtrokken: de Belgen die cannabisprodukten gebruiken komen nu ook wel op dezelfde plaats over de grens en ik zie het toch niet zo snel gebeuren dat niet gebruikers nu gaan denken "Ha, het is nu drie kilometer dichter bij, laat ik ook eens gaan (koffie)shoppen".

Eigenlijk vind ik dat Balkenende de boze brief van Verhofstadt dezelfde behandeling moet geven als klachten vanuit de Nederlandse samenleving: vooral negeren. Maar dat zal wel niet kunnen: omdat een politieke/diplomatieke rel dient te worden vermeden zal er voor dit probleem vermoedelijk wél ruimschoots tijd en aandacht zijn.

Geen opmerkingen: