zaterdag, juni 30, 2007

TT: Rossi als vanouds.

De afgelopen twee dagen heb ik voornamelijk voor de tv doorgebracht om naar de trainingen en de wedstrijden in Assen te kijken. Een bezigheid die met mijn niet al te beste ogen nogal vermoeiend is zodat de animo om ook nog een of meer logjes te plaatsen wat minder was.

Maar goed, om terug te komen op de titel: tijdens de trainingen leek het daar bepaald nog niet op. Rossi zowel als zijn teammaat leken wat problemen te hebben om de Yamaha goed afgesteld te krijgen en uiteindelijk kwalificeerde Rossi zich zelfs achter Edwards pas op de elfde plaats en dus op de vierde startrij.

Toch zag hij nog duidelijke kansen voorzichzelf. Als hij goed startte, de machine goed bleef, net als de banden en hij geen fouten maakte kon hij best nog winnen.

Bij de start leek hij direct al niet aan zijn eigen eerste voorwaarde te kunnen voldoen: bij de eerste doorkomst kwam hij als 13e langs. Toen ging hij er echter eens goed voor zitten en binnen een paar ronden lag hij op de zevende plaats. Maar wel al ruim vijf seconden achter de leider Casey Stoner en de mannen die nu nog voor hem reden zouden zich vast niet zo makkelijk laten passeren.

Rossi had daar echter andere ideeën over en had er weinig problemen mee: hij passeerde de een na de ander. Eenmaal gepasseerd kon ook niemand hem volgen. Niet zo vreemd: hij reed constant de snelste rondetijden en tegen de tijd dat hij op de tweede plaats aankwam was de achterstand op Stoner teruggelopen tot drieëneenhalve seconde. Ook dat gat reed Rossi in een paar ronden dicht om daarna rondenlang aan het achterwiel van Stoner te blijven kleven.

Rondenlang deed hij geen serieuze poging Stoner te passeren, maar volstond met het regelmatig laten zien dat hij er best naast kon komen. In de bochtigste gedeeltes was geregeld te zien hoe hij bij het aanremmen soms zo snel op Stoner inliep dat hij extra moest remmen. Hij kon op dit stuurmanscircuit zonder lange rechte einden, waar Stoner dus weinig voordeel had van de hogere topsnelheid van zijn Ducati, duidelijk sneller dan zijn tegenstander.

Drie ronden voor het einde bewees hij dat ook door Stoner in één vloeiende beweging te passeren en in de resterende rondes gestaag weg te lopen tot een voorsprong van bijna 2 seconden. Daarbij reed hij aan het einde van de race, en dus op banden waar het beste toch echt wel van af moet zijn geweest, rondetijden die tot de besten uit de hele race behoorden.

Met deze overwinning is het verschil tussen Rossi en Stoner weer teruggebracht naar 23 punten en kunnen we nog een spannend vervolg van het raceseizoen tegemoet zien.

Geen opmerkingen: