maandag, juli 02, 2007

Tegenstrijdig.

Vorige maand nog werd het Nederlandse voornemen om de verplichting van roetfilters op voertuigen met een dieselmotor versneld in te voeren door Europa geblokkeerd want Nederland moest toch echt in de pas lopen met Europa op dit gebied.

Vandaag zijn in de eerste twee gemeenten milieuzones ingesteld die verboden gebied zijn voor vrachtwagens zonder roetfilter. De reden: een groot aantal steden in Nederland voldoet niet aan de Europese eisen op het gebied van milieu in de (binnen)steden dus werd Nederland dringend gemaand hier snel wat aan te doen.

Het een en ander lijkt mij wat tegenstrijdig en eigenlijk wat de omgekeerde wereld. Nederland mag niet zorgen dat er geen sterk vervuilende voertuigen meer bij komen, maar moet om aan de Europese eisen te voldoen wel verbieden dat die in de steden komen. Het lijkt mij toch logischer eerst maatregelen te treffen die voorkomen dat er nog meer vervuilende voertuigen op de weg komen voordat je maatregelen gaat nemen die het gebruik van wat er al aan dergelijke voertuigen rondrijdt beperken.

Bovendien helpt dit veel minder om aan die eisen te voldoen dan een algemene roetfilterverplichting: waar het om vrachtwagens gaat valt maar 8% daarvan onder dit verbod terwijl het veelvoud aan andere diesels gewoon, ook in die milieuzones, mag blijven rondrijden.

Geen opmerkingen: