zaterdag, december 01, 2007

Niet liegen is ook een kunst.

Eén die Maxime Verhagen als geen ander blijkt te verstaan. Gisteren wist hij bij De wereld draait door haarfijn uit de doeken te doen dat we helemaal geen reden hadden om ons druk te maken over het feit dat de missie in Uruzgan meer een vecht dan een opbouwmissie was geworden. Dat was altijd al de bedoeling geweest: vechten waar nodig, opbouwen waar mogelijk was altijd het credo geweest dus er is helemaal niets aan de hand.

Vechten waar nodig, opbouwen waar mogelijk: daar is op zich geen woord aan gelogen. Maar toch komt het bepaald niet overeen met de voorstelling van zaken zoals die bij de besluitvorming rond de nu lopende missie werd gegeven. Gasten uit binnen- en buitenland werden aangetrokken en geen moeite gespaard om aan te tonen dat Uruzgan de veiligste plek in Afghanistan was die je je maar wensen kon. Onze jongens zouden gaan opbouwen. De kans op schermutselingen was natuurlijk niet geheel uit te sluiten maar gezien de rust in deze provincie was die minimaal. Er zou bijna uitsluitend opgebouwd worden. Opbouwen was het primaire doel van de missie.

Het volgende moest ik eerst even nazoeken, hoewel ik me niet voor kon stellen dat het correct was wilde ik niet het risico lopen hem niet uitgesproken leugens in de schoenen te schuiven. Ik had me de moeite kunnen besparen: Bert Koenders noemde bij Pauw en Witteman ook wat cijfers om aan te tonen dat er wel degelijk opgebouwd wordt in Uruzgan. Zo was volgens hem het aantal kinderen dat naar school ging enorm gestegen: van 900.000 tot wel 5 miljoen. Dat hebben we dan knap voor elkaar als Nederlanders: volgens gegevens van 2004 wonen er totaal nog geen 315.000 mensen in Uruzgan. Mogelijk is hij in de war met de cijfers voor heel Afganistan: vijf miljoen op een totaal van ruim 31 miljoen inwoners lijkt me wat waarschijnlijker, maar het lijkt me toch niet dat hij zichzelf en onze inzet in één relatief kleine provincie daarvoor verantwoordelijk kan houden en op de schouders kloppen. Overigens was het aantal schoolgaande kinderen in 2003 volgens schatting al 4 miljoen dus het grootste deel van die stijging heeft plaatsgevonden zelfs nog voor wij er maar over dachten daarheen te gaan voor opbouwwerk. Ik vrees dat hetzelfde voor de andere fraaie resultaten geldt die "we" volgens Maxje en Bert toch maar mooi hebben bereikt. "Mogelijk gemaakt" - en dan nog onder toevoeging van het woord "mede" ook - was tenminste nog een (heel) klein beetje in de buurt van de waarheid gekomen.

Waarmee Maxje en Bert de kunst van onwaarheden verkondigen zonder te liegen op een geheel nieuw en hoger plan (of kun je hier misschien beter spreken van een lager peil?) brachten.

(Sorry, wat dingen recht moeten trekken, komt er van als je 's avonds laat twee programma's met een vergelijkbaar onderwerp na elkaar bekijkt)

Geen opmerkingen: