woensdag, februari 27, 2008

Wat een onzin kunnen mensen uitkramen.

En op zich is daar niet eens zo heel veel mis mee, je kunt er af en toe zelfs om lachen. Anders wordt het als het het journaal van de NOS is, of dat van RTL, zich gaan overgeven aan het uitkramen van onzin.

Beiden besteedden vandaag aandacht aan het feit dat het overmorgen 29 februari is. Dat vind ik op zich geen nieuws, ik ben in het bezit van mijn verstandelijke vermogens én een kalender die me dat beiden allang duidelijk hadden gemaakt.

Het nieuws zat hem dan ook volgens de NOS en RTL in het feit dat we dan allemaal een dag gratis werken, want alle Nederlanders worden per maand betaald(de NOS zei dat letterlijk, RTL hield zich op dit punt wat in en liet dit wat in de lucht hangen). Waar ze die onzin vandaan halen is mij een groot raadsel: ik ken bergen mensen die per 4 weken worden betaald, zelfs mensen die per week worden betaald. Ook als mensen per maand worden betaald betekend dat niet automatisch dat ze die dag niet betaald krijgen: mensen die in ploegendienst/wisselende diensten werken krijgen gewoon betaald naar het aantal gewerkte diensten en werken dus die dag zeker niet gratis.

Die dag zou volgens hen ook leiden tot een jaar met sterkere economische groei door die dag gratis werken door de werknemers en dus een leuk extraatje voor de werkgevers.

Overigens gaf de NOS zelf al toe dat het verschil in aantal werkdagen per jaar en derhalve het verschil in economische groei veel meer bepaald wordt door de dagen waarop Kerst en Nieuwjaarsdag vallen dan door die schrikkeldag, terwijl ook Olympische Spelen en andere grote sportevenementen die per definitie in schrikkeljaren plaats vinden nogal van invloed zijn op die hogere groei.

Wat ik mis is dat februari ook met die schrikkeldag nog steeds de kortste maand van het jaar blijft, over die dagen die maandloners ieder jaar in februari minder hoeven te werken voor hetzelfde geld hoor ik echter nooit iemand.

Het een en ander leek ingegeven door een bericht van NIBUD dat heeft berekend dat een gemiddeld gezin op zo'n extra dag € 47,50 uitgeeft aan boodschappen, maar tegelijkertijd aangeeft dat datzelfde gezin € 32 bespaart door een dag gratis wonen, tv kijken, de krant lezen en dergelijke.

Het meetelllen van dat voordeel vind ik echter ook wat dubieus. Bekijk het eens op jaarbasis: dan heeft een gezin met een vast maandinkomen exact hetzelfde verdiend en exact hetzelfde uitgegeven (op die € 47,50 voor boodschappen na). Helemaal geen voordeel dus, dat is er alleen theoretisch als je de kosten per dag gaat berekenen.

Ook verder zaten er in deze berichten nog wel wat vreemde gedachtenkronkels en dubieuze gevolgtrekkingen.

Volgens mij heeft iemand hier eens een tijdje over zitten dagdromen en vervolgens besloten zijn hersenspinsels in een persbericht te zetten dat vervolgens door onze uiterst serieuze nieuwsvoorzieners klakkeloos als waarheid is overgenomen.

Geen opmerkingen: