zaterdag, augustus 16, 2008

Vers wordt duur betaald.

Ik kan jullie bijna horen denken: "dat ging toch over vis". Klopt, maar de kop hierboven bevat daarom niet minder waarheid.

Van alles en nog wat is tegenwoordig schaars en wordt daardoor duurder. Dat kan ik, hoewel ik niet sta te juichen, billijken. Anders is dat met versprodukten als groente, paprika's, komkommers en dergelijke.

Daarvan is normaal gesproken de oogst in de zomer groot en de prijs laag. De laatste jaren is echter niets minder waar. Zo is de inkoopprijs van een kilo paprika's met vier cent gedaald maar is de verkoopprijs bij de supermarkt met 52 cent gestegen. Voor bijvoorbeeld komkommers en aubergines geldt hetzelfde. Uit cijfers van het marktonderzoekbureau Gfk blijkt dat het verschil tussen wat de telers krijgen en wat de supermarkt aan de klant in rekening brengt alleen maar groter geworden is en dat de winstmarge 33% groter is geworden. Met tot gevolg dat bijvoorbeeld een kilo in Nederland geteelde paprika's in Duitsland € 3,18 kost terwijl voor diezelfde kilo van exact dezelfde paprika's in de Nederlandse supermarkt de somma van € 4,92 neergeteld mag worden. Nogal vreemd, zeker als je bedenkt dat er in Duitsland ook nog aanzienlijk hogere transportkosten moeten worden doorberekend dan in Nederland

Branchedeskundige Gerard Rutte van uwsupermarkt.nl denkt de oorzaak te weten: de supermarkten compenseren de kosten van de prijzenoorlogen door de marge op verse artikelen te vergroten. Daar komen ze tot nu toe nog mee weg ook omdat die produkten zelden in prijsvergelijkingsonderzoeken worden meegenomen. Dat geldt zowel voor groentes als voor fruit en vlees.

Waarmee we dus het lek in de portemonnee van veel gezinnen boven hebben: met die hele prijzenoorlog schieten ze uiteindelijk weinig op terwijl iedereen denkt goedkoper uit te zijn.

Gelukkig heb ik mijn tuintje, dat nog meer dan genoeg sla, andijvie, tomaten, komkommers, courgettes, bramen en aardbeien oplevert. Nu nog een oplossing zien te vinden voor dat vlees.

Zou je een koe kunnen houden in een tuintje in het centrum? En hoe vaak kun je daar dan van oogsten?

Bronnen: Nederlands Dagblad, de Telegraaf(moet ik daar nu "i.o." bij zetten - voor "in ontbinding"?)

Geen opmerkingen: