donderdag, september 18, 2008

Belastingperikelen.

Ik heb al eens eerder opgemerkt dat ik dit jaar meer werk heb van de fouten van de belastingdienst dan van het invullen van de formulieren.

En het houdt maar niet op. Inmiddels heb ik een indrukwekkende - maar dan wel op negatieve wijze - lijst prestaties van de belastingdienst voor dit jaar.

Het begon al met het opnieuw in moeten vullen van wat aangiftes omdat de computer van de belastingdienst kuren had.

Iemand moest de zorgtoeslag over 2006 terugbetalen omdat zijn inkomen volgens de belastingdienst tweemaal zo hoog was als in werkelijkheid het geval was. Kennelijk was een jaaropgave dubbel geteld of een herziene opgave van de werkgever bij de oude opgave opgeteld in plaats van deze te vervangen. Het is na de nodige correspondentie goed gekomen, maar even later kreeg deze persoon een aangifte biljet voor 2006: het zal mij benieuwen of in de daaruit voortvloeiende aanslag niet dezelfde fout opnieuw wordt gemaakt.

Mensen die al jaren een teruggave kregen ontvingen ineens een brief dat geen rekeningnummer bekend was voor de teruggave.

Iemand kreeg een forse aanslag omdat van een van de jaaropgaven de ingehouden loonheffing niet verwerkt was. Vervolgens raakte het ingediende bezwaarschrift zoek zodat men maar besloot om hem een brief te sturen dat er als hij niet binnen een week betaalde een deurwaarder op de stoep zou staan. Een duplicaat van het bezwaarschrift heeft vooralsnog die deurwaarder gekeerd, of het hele verhaal nu uiteindelijk ook van tafel gaat is nog even afwachten. Ondertussen kreeg deze persoon echter wel een voorlopige aanslag over 2008, gebaseerd op de foutieve aanslag over 2007 met het verzoek nog maar weer een bedrag van duizenden euro's af te storten.

Iemand met een bovenmodaal inkomen kreeg een aanslag voor zijn echtgenote: die moet een deel van de ontvangen heffingskorting over 2005! (lekker vlot zijn ze daarmee hè)terugbetalen omdat haar partner onvoldoende belasting betaald zou hebben om die terug te kunnen betalen. Hoezo onvoldoende: zelfs na de heffingskortingen en de aftrek eigen woning heeft hij ruim 7000 euro betaald, ruimschoots voldoende om die heffingskorting zelfs viermaal te verrekenen.

Iemand van 85 krijgt bericht dat van haar aangifte afgeweken zal worden omdat zij niet in aanmerking komt voor de heffingskorting voor ouderen en dus ook niet voor die voor alleenstaande ouderen.

En zo kan ik nog wel even doorgaan, een aantal van deze zaken kwam bovendien niet één maar meerdere keren voor.

Kennelijk laat men het bij de belastingdienst geheel aan de computer over om van alles en nog wat uit te spugen waarna er niemand met enig gezond verstand is die er ook nog maar een fractie van een seconde naar kijkt om zelfs maar de ergste blunders er uit te halen.

Wat mij betreft gooien ze die computers het raam uit en gaan het weer allemaal met de hand af handelen. Door alles wat inmiddels op het bordje van de belastingdienst is geschoven een hoop werk, maar ik zit niet voor niets in de WAO en zit er niet bepaald op te wachten om dat werk in hun plaats te moeten doen.

Geen opmerkingen: