vrijdag, mei 29, 2009

Twitteren.

De koolmeesjes zijn vanmorgen uitgevlogen. Dat levert een hoop drukte in de tuin op: momenteel zitter een stuk of tien koolmezen te twitteren in de struik naast de achterdeur en rond de houder met de pinda's.

Wat tevens bewijst dat oudervogeltjes hun jongen inderdaad geen zaden voeren als er iets anders te eten is in de vorm van rupsen, luizen, insecten en dergelijke. Ik had de houder voor mijn vakantie gevuld en toen ik zondag terugkwam waren er nauwelijks pinda's uit. En tot gisteravond bleef dat zo. Hoewel de ouders af en toe langskwamen en een pinda'tje weghakten bleef de hoeveelheid zeer beperkt en kennelijk alleen bedoeld voor eigen consumptie.

Nu wordt de jongen echter, voordat ze echt helemaal op eigen pootjes moeten staan, even aangegeven wat er verder nog zoal aan eetbaars in de wereld te vinden is en daar horen mijn pinda's nu duidelijk wel bij. Dus, zoals de Vogelbescherming ook alweer jaren aangeeft: het hele jaar door voeren van de vogels kan echt geen kwaad: de ouders weten prima wat de jongen nodig hebben en gebruiken de pinda's en zaden alleen als ondersteuning voor hun eigen voeding en geven als die er zijn rupsen e.d. allereerst aan de jongen. Als de jongen toch zaden of pinda's gevoerd krijgen komt dat dus niet doordat die verstrekt worden, maar doordat rupsen e.d. dermate schaars zijn dat daarmee de jongen onvoldoende gevoerd kunnen worden. Dan is af en toe voer dat niet helemaal het beste biedt voor jonge vogeltjes altijd nog beter dan helemaal niets.

Het hele jaar voeren heeft bovendien als voordeel dat de vogels als het winter wordt al weten waar iets voor ze te halen valt en dus minder energie hoeven te verbruiken met zoeken.

En nu nog zien dat ik dat stelletje herrieschoppers op de foto krijg. Zal niet meevallen: de ouders zijn met al die net uitgevlogen jongen in de struiken rondom hen nog schrikachtiger dan anders.

Inmiddels is dat dus deels gelukt: slechts één koolmees op elke foto weliswaar, terwijl er af en toe wel vijf tegelijk op het voer zitten, maar met zoveel achterdochtige oogjes is het helemaal moeilijk: ze zien de miniemste beweging.

Geen opmerkingen: