vrijdag, augustus 14, 2009

Herfst?

Gisteren ontdekte ik wat bloemen in de tuin die ik daar nog helemaal niet verwacht had. Volgens mijn kalender is het nog lang geen herfst, maar toch staat de herfsttijloos in bloei. Dat is trouwens een merkwaardig bolgewas dat uiterlijk op een crocus lijkt. Herfsttijloos bloeit echter in de herfst zoals de naam al aangeeft en behoort tot een afzonderlijke familie, de bladeren en vruchtlichamen verschijnen pas in het voorjaar. In het najaar verschijnen er dus ineens bloemen uit de verder kale grond.


Het is overigens af te raden om dit bloemetje in de tuin te zetten als je kleine kinderen hebt: de bol en de gehele plant zijn behoorlijk giftig. In het verleden werden de zaaddozen wel gebruikt als alternatieve rammelaar door kleine kinderen en dat liep niet altijd even goed af: kinderen die deze rammelaars plukten of kregen wilden de zaden nog wel eens opeten met alle kwalijke gevolgen van dien. Alle delen en dus ook de zaden bevatten namelijk 0,3 tot 1,2% colchicine, een sterk gif dat vroeger ook wel als geneesmiddel werd gebruikt maar nogal gevaarlijk was: de grens tussen een therapeutische dosis en een dodelijke is miniem.

Als je het toch in de tuin wilt zetten dan ben je aangewezen op de gekweekte variant (meestal Colchinum byzantinum) de wilde staan namelijk op de rode lijst van bedreigde soorten en zijn dus streng beschermd.


Om te bewijzen dat de hefsttijloos te vroeg is (zal komen doordat mijn moeder hem dit jaar voor mij meenam en hij dus verplant is) blijft het ook druk met vlinders zoals het bont zandoogje dat zich gisteren wel twee uur lang vermaakte met het afstruinen van de bloemen van de munt.

Geen opmerkingen: