vrijdag, december 11, 2009

Ook lekker: pannenkoeken,

Die taco's van gisteren hadden me op een idee gebracht. Ik heb al tijden geen pannenkoeken meer gebakken en dat leek me eigenlijk wel een prima idee voor vandaag.

Vanmiddag dus een pakje katenspek en een goudreinet aangeschaft (de overige benodigdheden had ik wel in huis) en vanavond aan het bakken geslagen. De spek-, appel- en bananenpannenkoeken smaakten inderdaad fantastisch.

Ook eens proberen? Neem dan voor 8-10 kleine of 4-5 grote pannenkoeken:
100 gram bloem, 2 eieren, 3 deciliter melk en veertig gram boter.

Laat de boter in een schaaltje in de magnetron of op de kachel smelten.
Doe de bloem, de eieren en melk in een beslag kom en meng deze tot een glad beslag, voeg als laatste de gesmolten boter toe en roer nog even goed door.

De boter in het beslag zorgt ervoor dat je alleen voor de eerste pannenkoek boter in de pan hoeft te doen, daarna kun je gewoon door blijven bakken zonder extra boter toe te voegen (bakken ze desondanks toch aan dan staat waarschijnlijk het vuur te hoog).

Spekpannenkoeken: verdeel wat reepjes katenspek (ontbijtspek kan ook prima) over de bodem van de pan. Als deze beginnen te krullen er beslag overheen gieten (niet te veel, pannenkoeken horen zo dun te zijn dat je ze nog op kunt rollen) en dit gelijkmatig over de bodem van de pan verdelen. Na een paar minuten is de onderkant goudbruin, keer dan de pannenkoek om en laat de andere kant nog in een minuutje lichtbruin worden.

Fruitpannenkoeken: schil de appel en steek het klokhuis er uit, snijdt de appel, banaan of welk fruit je zelf verkiest in dunne plakjes of partjes. Bestrooi voor appelpannenkoeken de appelschijven eventueel nog met wat kaneel en suiker. Doe beslag in de pan en verdeel dit gelijkmatig over de bodem, leg hierop het fruit. Na een paar minuten is de onderkant goudbruin, keer dan de pannenkoeken en laat de andere kant nog in een minuutje lichtbruin worden (vuur niet te hoog om verbranden of tot moes koken van het fruit te voorkomen).

Krenten/rozijnen pannenkoeken: week de krenten en rozijnen minimaal een uur, spoel ze goed schoon en wrijf ze in een schone theedoek zo goed mogelijk droog. Voeg de krenten en rozijnen direct aan het beslag toe. Meng voor iedere pannenkoek het beslag goed (de krenten en rozijnen hebben de neiging naar de bodem te zakken), doe een schep beslag in de pan en verdeel goed over de bodem van de pan. Na een paar minuten is de onderkant goudbruin, keer dan de pannenkoek en laat de andere kant nog in een minuutje lichtbruin worden.

Serveren met stroop, poedersuiker, jam of wat je verder maar lekker vindt.

Eet smakelijk

Geen opmerkingen: