zondag, december 13, 2009

Kerstomaatje.

Ze keek nog een keer naar het resultaat. Dat een klein rood bolletje zo’n verschil maakte zou je niet verwachten. Maar zonder had het niet af geleken. Ze deed dit nu al jaren, sinds haar man overleden was en ze geen zin had gehad om Kerst helemaal alleen te vieren.

Ze was blij geweest met de oproep in het lokale sufferdje. “Vrijwilligers gezocht voor het Kerstfeest in het Ronald MacDonald huis”. Het had haar wel wat geleken: een beetje onder de mensen met de feestdagen. Natuurlijk zat er iets zelfzuchtigs bij, het leidde ook haar gedachten even weg van de eenzaamheid.

Er moest van alles gebeuren: de zaal versieren, tafels en stoelen neerzetten, patiëntjes ophalen en borden opmaken met hoofdgerecht, toetjes of salades. Ze hadden gevraagd of zij het wel aankon gezien haar leeftijd, maar uiteindelijk hadden ze haar toch aangenomen. Er hadden te weinig mensen gereageerd. Eigenlijk moest ze dus blij zijn met het geringe aantal mensen dat nog tijd en zin had om met de feestdagen iets voor anderen te doen, maar het stemde haar vooral een beetje droevig.

Maar nu moest ze haar vrolijke gezicht opzetten, aan de andere kant van de deur klonk geroezemoes, de kinderen kwamen binnen, sommigen door familie of vrijwilligers met bed en al naar de zaal gebracht.

Ze keek de ruimte rond. Gisteren was ze met de voorbereidingen begonnen en nu zag alles er perfect uit. Dat kleine rode bolletje had het echt af gemaakt. Ze was benieuwd hoe de kinderen zouden reageren, of ze het zelfs wel zouden zien, één zo’n rood dingetje.

Ze hoorde de aankondiging: “en dan is het nu tijd voor…”, ze trok de muts recht, gooide de punt met het rode pompommetje over haar schouder, duwde de deur open, “…. ons Kerst omaatje met een mooi verhaal”.

Dit verhaal van 300 woorden werd geschreven naar aanleiding van een oproep bij Plato, daar staan ook de spelregels voor deze verhaalvorm.Het idee was alleen nog niet helemaal uitgewerkt, dus mijn verhaal voldoet niet helemaal aan de laatste versie van die regels, later een nieuwe poging met het onderwerp "Etiquette"

Geen opmerkingen: