zondag, januari 10, 2010

Sneeuwjacht.

Toen ik die kreet gisteren voor het eerst hoorde dacht ik: "dat is heel onsportief". Je hoeft alleen maar met een groene jas aan, een idioot petje op je kop en je geweer over je arm de sporen te volgen, die beesten hebben op die manier geen schijn van kans.

Gelukkig gaf even later iemand die er meer verstand van heeft dan ik een verklaring: er werd niet gejaagd, het ging om flink stuivende sneeuw door de harde wind.

Tot een uur of vijf gistermiddag leek er echter niets aan de hand, alleen de wind stak op, maar sneeuw was nergens te bekennen, laat staan stuivende sneeuw die voor duinen en beperkt zicht zorgde.

Die duinen zijn er uiteindelijk wel gekomen, de beperking van het zicht betrof echter alleen een incidentele vlaag die flink wat sneeuw van de daken deed stuiven. En ook die duinen vallen eigenlijk best mee als je de winters van '63 en '79 hebt meegemaakt. De hoogste die ik hier in de buurt kan vinden zijn een centimeter of zeventig, een stevige molshoop zeg maar.

Toch kan ik me voorstellen dat het voor het verkeer knap hinderlijk is: op andere plaatsen kijk ik gewoon tegen de straatstenen aan omdat de sneeuw daar alleen maar langs of overheen is gestoven terwijl na een bocht de sneeuw ineens tientallen centimeters diep is. Op de weg ben ik echter geen grotere hoogtes tegengekomen dan ruim twintig centimeter, die zeventig centimeter ligt bij mij op het terras dat van drie kanten beschut ligt.

Overigens wel opvallend hoeveel overlast zo'n klein beetje sneeuw kan veroorzaken: het heeft vanaf gisteravond tot nu toe voortdurend gesneeuwd maar nooit hard en de totale hoeveelheid schat ik dan ook op iets tussen de vijf en tien centimeter (het schat door de ongelijkmatige verdeling nogal lastig). Niet echt spectaculair dus, maar ik zou er niet graag met welk vervoermiddel dan ook doorheen willen ploeteren.

Het levert trouwens wel weer mooie plaatjes op, dus die zal ik in de loop van de middag, te voet, maar eens gaan vastleggen hier in de buurt.

Maar mag het hierna dan wel eindelijk een keer echt helemaal definitief afgelopen zijn met dat witte spul? Please :?)

Geen opmerkingen: