donderdag, januari 07, 2010

Nederlanders vertrouwen pensioenfondsen niet.

En de beleggingen van die pensioenfondse al helemaal niet. 61% van de bevolking vindt zelfs dat pensioenfondsen helemaal niet zouden moeten beleggen. "Zet het geld maar op een spaarrekening" is het alternatief dat men daarbij heeft verzonnen. Daar is echt over nagedacht. Vaste rente, geen risico en dus geen problemen in tijden van economische crisis. Of toch niet?

Ook rentepercentages variëren, op dit moment is de rente die je op een gangbare rekening krijgt nauwelijks genoeg om de inflatie bij te houden, laat staan om een degelijk pensioen op te bouwen. Om dat pensioen nog enigszins te kunnen garanderen zouden de premies met 50 tot 70 procent omhoog moeten.

Maar er is meer. Waar denkt men dat die spaarbank die rente van betaald? Juist ja, van de opbrengst van wat zij vervolgens met het geld doen: uitlenen of beleggen, Bovendien zou de toch al niet hoge rente van dit moment nog verder naar beneden gedrukt worden als al het geld van de pensioenfondsen op de geldmarkt verscheen. Kwestie van vraag en aanbod en het pensioenfonds is in dit geval de aanbodkant die ineens veel groter wordt dan de vraagkant. De enige manier om al dat geld nog te plaatsen zal zijn extreem lage rentes vragen en zelfs dat zal waarschijnlijk niet afdoende zijn. Blijft over het verstrekken van risicovolle leningen. Of beleggen. En als de rente zo extreem laag is zal ook die spaarbank niet aarzelen dat te doen.

Schieten we er dus iets mee op als de pensioenfondsen alles maar op een spaarrekening zetten? Nee, via een omweg wordt het vanzelf toch weer risicodragend kapitaal. Waarbij die vaste rente ook nog eens de kans om verliezen goed te maken op het moment dat het weer beter gaat (zoals de laatste maanden door de stijging van de beurs met circa eenderde is gebeurd) volledig om zeep helpt.

Misschien dus toch niet zo heel goed over nagedacht?

Geen opmerkingen: