donderdag, januari 07, 2010

Vergeef ons, want wij wisten niet wat wij deden?

Een actieboot van Sea Shepherd werd geramd door een Japanse walvisvaarder. Volgens de Japanners konden zij er niets aan doen want de boot van Sea Shepherd dook ineens op en had dus zelf gevaarlijk gevaren.

Een nogal onwaarschijnlijk verhaal als je de diverse beelden bekijkt. Hoewel het door het bewegen van de schepen op de golven moeilijk te zien is lijkt het er, als je de positie van de schepen vergelijkt met de positie van wolken er boven (het enige redelijk vaste punt op de beelden), toch echt op dat de Ady Gill stilligt en dat de Japanse Shonan Maru 2 behoorlijk scherp bijstuurt om op een ramkoers te komen. Misschien nog niet zo'n sterk bewijs, maar "we hadden ze niet gezien" gaat toch echt niet op: gedurende de hele aanloop tot de aanvaring (en erna) wordt de actieboot voortdurend vanaf het Japanse schip bestookt met brandslangen dus men wist donders goed dat deze boot er was én waar deze was.

Dat de Japanners onder het mom van wetenschappelijk onderzoek op walvissen jagen om hun restaurants te bevoorraden vind ik al van den zotte. Dat dit wetenschappelijke onderzoek na vele decennia nog zo weinig heeft opgeleverd dat men ieder jaar meer walvissen wil vangen lijkt mij voldoende reden om aan de serieusheid van dat onderzoek ernstig te twijfelen. Dat de vangst vervolgens niet onderzocht wordt maar direct geslacht, waarbij oneetbare delen zonder pardon overboord gaan, maakt dat onderzoek verhaal helemaal belachelijk.

Dat men de actievoerders als knap hinderlijk ervaart kan ik accepteren, dat men daarom zelfs tot poging tot moord (hoe moet ik dit anders noemen?) overgaat om van ze af te komen diskwalificeert deze walvisvaarders wat mij betreft echter geheel van de lijst van redelijk denkende beschaafde mensen.

Geen opmerkingen: