zondag, november 28, 2010

Dat scheelt.

Gisteren zat tussen de post ook de jaarafrekening van gas en elektrisch. Toch altijd even een moment dat ik mijn hart en mijn beurs even goed vast houd: vorig jaar moest ik € 185 bijbetalen.

Dit jaar valt het mee. Daar zijn verschillende oorzaken voor. Ten eerste zijn de bedragen per kWh en M3 lager dan in 2009. Waar dan wel weer tegenover staat dat de bedragen voor vastrecht behoorlijk hoger zijn geworden. Bovendien hebben we een lange en koude winter gehad zodat het gasverbruik iets hoger uit kwam. Eigenlijk is het enige dat niet veranderd is het bedrag van de voorschotnotoa's.Dat maakt de vergelijking er niet makkelijker op.

Maar na wat plussen en minnen kom ik tot de conclusie dat van de teruggave van ruim € 400 (kan ik ondanks de hogere zorgverzekeringskosten voorlopig toch gewoon brood blijven kopen) circa € 120 te danken is aan het in de loop van het jaar vervangen van alle lampen in huis door LED-lampen. Daarmee heb ik dus de eerste handvol (van totaal 21) LED-lampen alvast terug verdient. En volgend jaar moet dat nog beter gaan: dan zitten ze er het hele jaar in terwijl dat dit jaar gemiddeld ongeveer een half jaar geweest zal zijn.

Dat scheelt dus echt. Zowel voor mijn beurs als voor het milieu.

Geen opmerkingen: