dinsdag, september 13, 2011

Open Ateliers Oosterhout: Joep Struijk

Joep zet als derde genearatie een familietraditie in het steenhouwen voort. En meer dan dat. Niet voor niets wordt zijn site gesierd door de spreuk "Kunst begint waar het ambacht eindigt". Hoewel de steenhouwerijafdeling van het in 1919 opgerichte bedrijf in 1989 werd gestopt meldde Joep zich in 1992 bij de steenhouwerijvakschool in Utrecht om na deze opleiding enige jaren te werken bij diverse steenhouwerijen. Zijn opleiding werd voortgezet aan de Academie voor beeldende kunsten in Antwerpen en in 2001 begon Joep zijn eigen bedrijf. Niet in de vorm van een traditionele steenhouwerij, hoewel veel daarvan nog wel te herkennen is, maar als een atelier voor steen- en beeldhouwkunst.
Als je zijn atelier bezoekt zul je versteld staan van de enorme variatie in het aanwezige werk. Een natuurgetrouwe stierenkop wordt afgewisseld door een metershoog beeld waarna even later je oog valt op een kudde runderen die hoewel slechts schetsmatig uitgewerkt duidelijk herkenbaar zijn en ieder een eigen uitstraling hebben.Een grote, spierwitte "toren" doet dan weer wat surrealistisch aan (deed mij even denken aan werk van Escher), waarnaast een uiltje van naar schatting 10-12 centimeter dat deel uitmaakte van een groter werk dan weer een zeer natuurgetrouw miniatuurtje is. Een samenspel van drie beelden lijkt een gesprek aan te gaan. Misschien wel over alles wat hier te bewonderen valt.


Een uiterst gewichtig boekwerk laat zien dat ook inscriptie tot kunstvorm kan worden verheven. Twee kleinere beeldjes van steen in contrasterende kleuren maken ondanks het feit dat ze rug aan rug staan een vertederende indruk. Waarnaast een gevelsteen dan weer serieus afsteekt.

Het is gewoon onmogelijk om alle richtingen, alle bewerkingen, alle bewerkte soorten steen in één verslagje over te brengen. Ik kan slechts proberen jullie nieuwsgierig te maken naar hoe het er in werkelijkheid uit ziet. Zodat jullie dat tijdens de Open Ateliers Oosterhout komend weekend misschien even met eigen ogen komen aanschouwen.

( ik maakte de foto's al in 2009 en kan me helaas de titels van de afzonderlijke werken niet herinneren, jammer want soms kan de titel een werk nog extra versterken)

Geen opmerkingen: