woensdag, mei 02, 2012

Kunstroute Cultuurfabriek Oosterhout.

Naast de Open Ateliers Oosterhout (OAO) is er met ingang van dit jaar ook een Kunstroute in Oosterhout. Aangezien de OAO plaatsvinden in het najaar en de Kunstroute in het voorjaar zitten ze elkaar niet in de weg. Dit nieuwe initiatief is overigens mede ontstaan door enige onvrede met de OAO. Daar ging men zich steeds strikter richten op "professionele" kunstenaars, waardoor nogal wat mensen die in het verleden deelnamen buiten de boot dreigden te vallen. Overigens vind ik de term "professioneel" wat discutabel: om de anderen "amateurs" te noemen doet hun werk geen recht. Het onderscheid is ook moeilijk te maken: zit dat in de hoeveelheid tijd die er aan de kunst besteed wordt? Hmm, ik ken mensen die niet als professioneel gezien worden, maar toch erg veel tijd aan hun kunst besteden. Aan de mate waarin men middels de kunst in zijn onderhoud voorziet/er op aangewezen is? Ook niet echt lijkt mij, er zijn mensen die financieel onafhankelijk zijn, maar wel als "professioneel" worden gezien. De mate waarin de kunst "eigen" is, of men vernieuwend bezig is? Ook een moeilijk objectief te beoordelen criterium volgens mij. Misschien is het een combinatie van al deze - en meer - factoren, maar volgens mij blijft het toch vooral een kwestie van een intuïtieve beslissing en het gevoel dat de beoordelaar bij de kunst krijgt en niet een oordeel gebaseerd op vast omschreven criteria.

Maar ik dwaal af. De Kunstroute is veel breder opgezet. Met 35 locaties en meer dan 100 deelnemende kunstenaars is er echt voor ieder wat te vinden. De keuze voor andere kunstvormen dan schilderen, beeldhouwen en keramiek, die bij OAO vaak toch wat beperkt is, is bij de Kunstroute zeer ruim. Zo heeft bijvoorbeeld ook werk van kinderen (bij H19, het kunsteducatiecentrum in Oosterhout) in deze route een plekje gevonden. Net als kunst van gehandicapte kunstenaars via een expositie van atelier KOA van de Stichting Prisma.

Er vonden er in de Thomas/Mariakerk bijvoorbeeld dansdemonstraties plaats en daar was ook een uitgebreide expositie van werk van de leden van Fotogroep Het Experiment.De Thomas/Mariakerk wordt overigens veelvuldig voor exposities gebruikt. Aan de route namen echter ook veel minder gebruikelijke locaties voor exposities deel.zoals de bibliotheek, het theater, een hotel, een coiffure (kapperszaak). Dit uiteraard naast meer gebruikelijke locaties als ateliers, galerieën en Stadstuin de Schelp (waar altijd een fraaie collectie beelden te bewonderen is). Er was ook ruime aandacht voor grafische kunst(waaronder een fraai voorbeeld van woordkunst waarbij de kunstenaar met een lijst op zich losse woorden een ervaring, gevoel of emotie perfect wist te beschrijven) en ook kalligrafie, textiele kunstvormen, glas, papierkunst, metalen en wat zaken die in de plattegrond van de route als "Diversen" waren opgenomen waren op meerdere locaties vertegenwoordigd.

Op zaterdag bezochten we vooral locaties in Oosterhout zelf. Zondag namen we de tijd voor de dorpen Den Hout en Dorst. In Den Hout was onder meer een fraaie locatie gevonden in Molen de Hoop waar Ria van Meggelen en Els Bastiaansen exposeerden. De eerste met vooral veel industriële onderwerpen met bijvoorbeeld verweerde afsluiters en tandwieloverbrengingen. Het paste prima in de sfeer van de molen. De tweede had onder meer een groot aantal werken tentoongesteld met dieren. Vooral boerderijdieren, waarvan ik hierbij een koeienschilderij laat zien, ook om een van mijn vaste lezeressen een plezier te doen.

Op diverse locaties was het ook mogelijk de kunstenaars aan het werk te zien. Bijvoorbeeld Bert Busink, een van mijn vrienden in Brabant, die afwisselend bezig was met het bewerken van verschillende stenen. Waarbij geregeld duidelijk waarneembaar was hoe groot het verschil in hardheid tussen verschillende stenen kan zijn.

Morgen ga ik proberen een paar kunstenaars wat specifieker uit te lichten. Helaas kan ik dat lang niet bij iedereen doen: mijn foto-apparatuur lijkt oplaadbare batterijen te vreten: hoewel ik ze voor het weekend nog had opgeladen raakte de ene na de ander set binnen de kortste keren leeg (en ik ben met geen van de sets zelfs maar in de buurt van de op de verpakking beloofde "tot 1000 keer herladen"). Wat de oorzaak is weet ik niet, maar ik zal maar weer eens een nieuwe voorraad inslaan. Ondertussen maakte dit het fotograferen wat lastig: ik had op een gegeven moment geen bruikbare batterijen meer voor de flitser.

6 opmerkingen:

annespike.nl zei

Kijk die koeien he? Die doen het dan weer bij mij... :-D
Maar als ik dit zo lees, dan is de kunstroute interessanter dan de OAO..
Juist omdat er zoveel meer te beleven is. Maarja oordelen kan ik dan weer niet omdat ik er nog nooit ben geweest!

Hanny zei

De kunstroute is dus voor elk wat wils.
Jouw vaste lezeres zal het vast wel leuk vinden dat je een koeienschilderij laat zien.

Frans54 zei

@Hanny: bedankt, ik kon maar niet op het woord voor een vrouwelijke lezer gekomen en had daar dus eerst zelf maar wat voor verzonnen, dat is bij deze gecorrigeerd ;-)

Hendrika zei

Maar goed dat je me even op dit blog attenteerde - ik kamp met enige leesachterstand.. . Ik heb even op de site van de koeienschilderes gekeken. Het schilderij dat je laat zien, vind ik niet haar beste, de ogen zijn niet je van het. "Proost" vind ik een mooi kleurrijk werk van haar.

Frans54 zei

Dit was van de koeienschilderijen het exemplaar dat in de molen aanwezig was. Ik heb bij jou inderdaad wel eens koeienschilderijen gezien waarop de ogen sprekende/natuurgetrouwer waren.

gewoonanneke zei

Leuk zo'n atelier route dat hebben we hier ook. Trouwens "toevallig" ook een mevrouw die altijd meedoet die boerderijdieren waaronder veel koeien schildert. En twee maar per jaar een expositie van verschillende disciplines ook altijd leuk. Tja wat is prof en wat is amateur. Ben het met je eens dat het verschil soms niet te bepalen is. Volg je ook het programma de Nieuwe Rembrandt, ik vind dat wel mooi. Ben heel benieuwd wie het gaat winnen. Zitten goeie kunstenaars tussen.