vrijdag, mei 04, 2012

Kunstroute Cultuurfabriek Oosterhout -2-

Zowel zaterdag als zondag begon en eindigde de route voor ons bij Riet Simons (die hier al eerder uitgebreid aan bod kwam). Dit werd veroorzaakt doordat bij haar diverse andere kunstenaars ook een plekje hadden gevonden om hun kunsten te vertonen, waaronder ook mijn Brabantse vrienden: Bert Busink - die zich met meerdere kunstvormen bezighoudt zoals schilderen, en het maken van installaties maar die zich hier als beeldhouwer liet zien (zie foto bij het vorige log - en Evelijn van Groenland die zich voornamelijk bezighoudt met kalligrafie, maar ook tekenen en schilderen tot haar domein rekent - soms als zelfstandig werk, maar vaak ook als illustratie bij een gekalligrafeerde tekst.Helaas kreeg Evelijn in de loop van de eerste dag last van stevige hoofdpijn en maagklachten waardoor ze verder door afwezigheid schitterde en de bezoekers haar niet aan het werk konden zien.

Ook Nelleke Diks had met haar zijdeschilder werken een plekje gevonden bij Riet. Evenals Ger Enschot met haar schilderijen, waarvan deze keer vooral een aantal fraaie werken met bloeiende tulpen op viel. Ook Ger was aan het werk te zien waarbij een schilderij van wat eerst een onbestemde groep kleurvlakken leek over de loop van deze twee dagen langzaam uitgroeide tot een portret van waarschijnlijk een man (het was aan het einde van de zondag nog niet af, dus misschien zag ik dat nog wel helemaal verkeerd), waarbij - heel toepasselijke in dit jaar van voetbal en olympische spelen - in de kleding de kleur oranje overheerste. Ook Riet was geregeld aan het werk te zien, terwijl de resultaten van recente inspanningen onder meer in de tuin te bewonderen waren. Waarbij het paardenhoofd mij het meest aansprak.

De route werd vervolgt met een bezoek aan Stichting B.O.C.K. waar een groot aantal aangesloten kunstenaars werk met een grote variatie exposeerden. Schilderwerken, installaties, grafisch werk en nog veel meer streden hier om de aandacht. Het meest opvallend was wellicht nog de Plee-art: twee toiletruimtes waar de hokjes door verschillende kunstenaars aan een metamorfose waren onderworpen die tot verrassende, soms bijzonder fraaie, soms humoristische en soms bizarre ontwerpen in deze op zich toch kleine ruimtes had geleid. Foto's heb ik er niet van, maar op hun website/blog is een filmpje over deze Plee-art te bewonderen.


Hierna volgde een hernieuwd bezoek aan Paul Monteiro, van wie ik - nog steeds tot mijn grote tevredenheid - zelf een tweeluik aan de muur heb hangen en die nog steeds bijzonder kleurrijke werken maakt (naar mijn indruk momenteel met iets meer gebruik van toegevoegde materialen) waarvan de opbrengst bestemd is voor de Stichting kleurrijk leven in Suriname die zich inzet voor aids kinderen daar.

Ook Paul kwam hier al eerder uitgebreid aan bod, reden om het deze keer iets korter te houden. In de komende dagen meer over dit zeer geslaagde kunstweekend.

7 opmerkingen:

Hanny zei

Je laat weer fraaie beelden/foto's/installaties zien.
Bij de laatste krijg ik herinneringen aan Meccano.

Frans54 zei

Wel heel moderne meccano dan: het bestond, voor zover ik daar verstand van heb en het thuis kon brengen, voornamelijk uit printplaten en andere onderdelen van computers en andere elektronische apparaten.

♫ Mel☺dy ♫ zei

Mooie verslagen Frans, je layout is ook ten positieve opgefrist, mooi!

Bei de wee.... morgen wordt "Beeldentuin Gees" heropend met de nieuwe eigenaar... wist je dat al? Is ook zeer de moeite waard voor een kunstliefhebber zoals jij. Vanaf 6 mei dan weer open voor publiek : http://www.beeldeningees.nl/

Frans54 zei

Bedankt voor de tip, ik zal eens zien of dat met openbaar vervoer een beetje fatsoenlijk bereikbaar is.

annespike.nl zei

Wat een verschil in kunst!
voor een kunstliefhebben dus echt een must do.

Frans54 zei

Yep, ik kan de kunstroute in Oosterhout van harte aanbevelen (en zal dat volgend jaar - het is de bedoeling dat ook dit een jaarlijks terugkerend evenement wordt - als hij er aan komt hier ook zeker even doen)

Hendrika zei

Plee-art, weer eens wat anders dan een 'gewoon' (koeien)schilderij. Hier houd ik wel van, verrassende kunst.