vrijdag, april 09, 2010

OAO 2009 - Paul Monteiro

Waarbij OAO staat voor Open Ateliers Oosterhout, waar ik vorig jaar op 19 en 20 september een groot aantal kunstenaars bezocht. Eigenlijk moet ik me een beetje schamen: veel van die kunstenaars gaven zonder aarzeling toestemming om hun werk te fotograferen en die foto's op mijn log te gebruiken en dan vind ik dat ze toch wel recht hebben op het beetje extra publiciteit dat ik ze kan bieden. Ik ga het nu goed maken en daarmee begin ik bij Paul Monteiro.

Ten eerste spreekt zijn, het best als abstract met figuratieve elementen te omschrijven, werk mij aan. Ten tweede wordt met de aankoop van zijn werk een goed doel in Suriname stevig ondersteund. En last but not least vond ik bij hem in september een van de werken die nu mijn wand sieren op de plaats waar eerst de herinneringen aan mijn motorverleden hingen.
De spotjes zijn inmiddels verplaatst naar het plafond voor het tweeluik waardoor het nog wat beter uitgelicht wordt. Ik heb er als ik achter de pc zit een prima zicht op en gebruik dat uitzicht regelmatig als rustpunt voor mijn blik tijdens een rust- of denkpauze.

Dit tweeluik luistert naar de titel "Echo van het verlangen". Omdat Paul vooral vanuit zijn gevoel werkt was hij zeer benieuwd naar mijn reactie op het werk en die heb ik hem indertijd dan ook gemaild. Om mijn gevoel hierbij te beschrijven is het nog steeds een prima stukje tekst dat ik hier dus maar kopieer:

"Ik voel hierbij een sterke associatie met beelden uit natuurdocumentaires. Beelden die ik ooit met eigen ogen zou hebben willen aanschouwen. Een verlangen dat nu diep weggestopt zit omdat het na mijn longtransplantatie een onvervulbaar verlangen is. Het werk vind ik schitterend, en ook de titel past bij het beeld, de indrukken, die het bij mij oproept:

Zee, tropisch, bij een atol met zuiver witte stranden van het fijnst denkbare zand.

Verlangen om ondergedompeld te zijn in het intens blauwe water, van dichtbij de verwondering en bewondering te ervaren bij beelden van kleurrijk wier en koralen, de schim van een wegschietende tropische vis, vaag door de beweging maar zo vol kleur dat je weet dat het een mooi dier is.

Geluksgevoel door niet meer dan de wetenschap dat het bestaat, er is, zonder daar een scherp beeld bij nodig te hebben, die wetenschap, de impressie, is genoeg."

Naast schilderijen maakt Paul ook objecten die veelal in dezelfde sprekende kleuren en met dezelfde passie beschilderd zijn.

Wie meer over Paul, het goede doel in Suriname, zijn manier van werken wil weten of meer dan de paar werken die ik hieronder kan laten zien wil bekijken kan het allemaal vinden op zijn website Paul Paintings.

Of je bezoekt natuurlijk de expositie "PUUR" die 28 februari geopend is en nog tot 26 april bewondert kan worden in Cultuur Centrum Mariëndael, Laan van Henkenshage 2, Sint Oedenrode (0413-474031)waar deze van maandag tot en met vrijdag te bezoeken is van 9.00 tot 19.00 uur (in het weekend in overleg).

Tot slot dan nog een paar foto's (weer voor grotere weergave aanklikbaar) die ik in september maakte van diverse van zijn werken.Geen opmerkingen: