dinsdag, oktober 07, 2008

Open Ateliers Oosterhout - 2 : Riet Simons

Zoals ik gisteren reeds meldde bleef het op zaterdag na de wandeling en wat extra vertraging door een misverstand bij het bezoek aan één atelier. Dat werd het atelier van Riet Simons, waar ook Evelijn van Groenland een plekje had gevonden om wat kleiner werk ten toon te stellen. Het werk van (Engel)Bert Busink, de andere helft van het vriendenstel, is vrijwel zonder uitzondering van een groter formaat zodat de kleurrijke schilderijen en de bijzondere constructies in andere materialen waar zijn gedachtenpaden hem toe (ver)leiden helaas niet getoond konden worden.

Van Evelijn waren gecalligrafeerde teksten aanwezig en minaturen die bestonden uit magneetjes die de fabrikant oorspronkelijk als fotolijstjes gedacht had maar die zij had voorzien van fijn gedetailleerde tekeningetjes. Ook twee werkjes in een voor haar nieuwe techniek waren te bewonderen. Het gaat daarbij om een bewerkte steen die op een doekje van circa 10x10 centimeter is aangebracht waarna dit voorzien is van een bij de steen passende decoratie. Gelieve je beeldscherm trouwens even op de kop te zetten voor deze werkjes: volgens mij heb ik de foto nog onderste boven staan (inmiddels gecorrigeerd).

Riet Simons is van oorsprong lerares tekenen en schilderen en haar eerste werk als kunstenaar lag dan ook op dat gebied. Geleidelijk ontstond echter belangstelling voor beeldhouwen en tegenwoordig is dit haar voornaamste werk. Daarbij werkt ze in verschillende soorten steen waaronder zeer harde (Afrikaanse) steensoorten. Ook in hout werkt ze graag, waarvoor dan vaak hout gebruikt wordt dat lange tijd in het (zee)water heeft gelegen en dat na droging zo hard als, misschien zelfs wel harder dan, steen is. Momenteel is het vinden van een combinatie tussen steen en metaal in haar beelden voor Riet een nieuwe uitdaging.

Ooit was de ambitie van Riet tuinarchitect te worden. Daarvan is het nooit gekomen, maar deze oude liefde heeft ze goed de ruimte gegeven in haar tuin die er ondanks het kleine formaat ruim uit ziet en ruimte biedt om een groot aantal werken tentoon te stellen. Haar atelier bevindt zich in de volledig verbouwde garage waarin niet alleen wat kleiner werk te zien was maar ook een hoop steenstof en een aantal stenen waar zij momenteel mee aan het werk is.

Haar inspiratie haalt ze voornamelijk uit de natuur, wat leidt tot beelden als de berkenzwam en de vogel uit buitengewoon harde steen die afhankelijk van het er op vallende licht in kleur varieert tussen bijna zwart/paars en een vlammend paars. Bij de vijver heeft het beeld "Zeehond" een plekje gevonden, voor de foto geflankeerd door de collie die kennelijk iemand "hond"hoorde zeggen en gedacht moet hebben "dat ben ik".

Onder het genot van de nodige koppen koffie heb ik heel wat foto's gemaakt. Die kan ik hier niet allemaal gaan plaatsen (dan wordt dit een log van twee meter) maar wie meer wil weten of zien van Riet Simons kan op internet wel het een en ander vinden. Helaas heeft ze (momenteel) geen eigen website, maar als ze ergens aan een expositie deelneemt vindt google dat ongetwijfeld.

Mocht je nu echt vreselijk nieuwsgierig zijn dan kun je altijd mij even een mailtje sturen: via mijn vrienden moet het altijd mogelijk zijn wat aanvullende informatie te geven en eventueel zelfs contact tot stand te brengen.

Geen opmerkingen: