maandag, juni 04, 2012

Stuk.

Ik hoor niet tot het soort  mensen dat als iets niet meer helemaal goed werkt (of om andere redenen niet meer zo goed bevalt) direct naar de winkel holt om het nieuwste van het nieuwste aan te schaffen. Indien mogelijk probeer ik het liever te repareren en soms besluit ik om gewoon te leren leven met een apparaat dat af en toe wat kuren heeft.

Zo werkt de automatische afslag van mijn waterkoker al een paar jaar niet meer. Dat is alleen maar een kwestie van even opletten, er komt gewoon nog kokend water uit. Dus let ik op en gebruik het ding nog elke dag.

Af en toe ontkom je echter niet aan vervanging. Mijn combi-magnetron van inmiddels ruim 24 jaar oud (een enorm groot en loeizwaar bakbeest) heeft bijvoorbeeld al jaren wat kuren. De grillfunctie kon niet meer gebruikt worden omdat zodra die werd ingeschakeld de stoppen er uit vlogen. Kennelijk ergens sluiting in dit deel, maar waar die zit heb ik nooit op kunnen sporen. Die grillfunctie gebruikte ik echter toch maar weinig (voornamelijk om wat kaas over b.v. een ovenschotel te gratineren - en dat lukt gewoon in de heteluchtoven ook prima). Sinds ruim een jaar had hij echter nog een kuurtje: de potmeter (het schuifregelaartje) dat bepaald hoe hard hij met verwarmende stralen begint te strooien werkte niet helemaal jofel meer zodat ik af en toe koud eten kreeg. Wat heen en weer schuiven verhielp dat in het algemeen wel dus bleef ik hem nog steeds gebruiken. De laatste weken moest ik af en toe echter een poging of drie doen voordat er bij de vierde poging eindelijk een warme maaltijd uit het apparaat kwam. Dat werd wat al te onhandig en om dit bakbeest nu alleen aan te houden voor de heteluchtoven en er apart een magnetron naast te zetten ging mij net iets te ver. Dus wordt hier morgen een nieuwe combi-magnetron aangevoerd en dit oude beestje afgevoerd.

Het Senseo-apparaat heeft ook al geruime tijd zijn beste zijd gehad. In het sluitmechanisme van het deksel over de padhouder zit ergens een veer die er voor zorgt dat de boel goed sluit. Die veer is al ongeveer een jaar geleden gebroken en is niet eenvoudig te repareren. Langzaam maar zeker gaat het apparaat dus steeds meer lekken en inmiddels loopt er bijna net zoveel water langs de pad als er door geperst wordt. Niet echt bevorderlijk voor de smaak van de koffie dus ben ik nu op zoek naar een ander apparaat. Daarbij is mijn oog gevallen op de WMF10. Werkt ook met koffiepads (eigenlijk vind ik versgezette koffie van vers gemalen bonen lekkerder, maar voor één kopje is de Senseo handiger - voor meer koffie tegelijk zet ik een filterhouder op een thermoskan). Heeft bovendien een heetwateruitloop voor een kopje thee, wat best handig is als ik ergens naar toe moet en even snel één kopje wil. Dat hij daarnaast ook een melkopschuimer heeft is voor mij minder belangrijk: ik drink de koffie toch altijd zwart, dat de recensies die ik op internet vond er lovend over zijn vind ik nu dit apparaat ongeveer drie keer zoveel kost als een eenvoudige Senseo wel even een belangrijk puntje. Binnenkort dus maar eens zien hoeveel er nog in het potje van de belastingaangiftes e.d. zit.

En dan bleek ik vandaag geluk gehad te hebben dat ik foto's van mijn vakantie heb: toen ik wat foto's van de koolmezen in de tuin wilde maken die met 5 tegelijk van de pinda's genoten schakelde de camera zich steeds na korte tijd weer uit met de mededeling "system error". Batterijen vervangen hielp niet, even goed kijken wanneer de storing optrad wel. Dat bleek te zijn op het moment dat hij de geheugenkaart op de aanwezigheid van bestanden wilde controleren. Die kaart dus maar eens in de computer gedrukt en ook die kon er niets mee aanvangen en hij liet zich zelfs niet benaderen om opnieuw formatteren te proberen. Gelukkig was het kaartje leeg en had ik nog een 2Gb kaart dus kon ik even later de koolmezen alsnog op de foto zetten. Ik zal binnenkort nog eens proberen of ik een truc kan verzinnen om het kaartje alsnog opnieuw te formatteren en anders moet er even een nieuw reservekaartje komen.

Er wordt alom geklaagd dat de mensen het geld onvoldoende laten rollen en dat dit slecht is voor de economie. Nou, ik vind dat ik mijn steentje nu wel even voldoende heb bijgedragen en ga de komende tijd eerst maar weer rustig aan doen om de geslagen gaten te dichten. Dat is namelijk goed voor mijn economie.

10 opmerkingen:

Citrientje zei

Sommige dingen vervangen wij snel maar met veel dingen krijgen wij handigheid in hun gebrek en leren daar mee omgaan. Wasmachien is al jaar in de war maat pas gerepareerd toen droger stopte.

En zo nog wat dingen. Veel plezier van de nieuwe magnetron want als je hem nodig hebt is toch wel leuk om iets te vervangen :)

Hanny zei

Niet alles hoeft perfect te zijn. Dat geldt voor mensen, dieren en apparaten. Waarom vervangen als je weet hoe je het aan de praat krijgt. Hier gaat niet zo snel iets de deur uit. Alleen, sokken stop ik niet meer. ;-)

Ximaar zei

Ik moet nog aan de eerste combimagnetron en senseo beginnen. :-) Ik heb een klein koffiezetapparaat, wat zo klaar is en met destijds nieuw 14 euro kostte. Ook heb ik sinds een paar jaar een oude 2de hands magnetron zonder combi. Die gebruik ik een minuut of 4 per maand voor het opwarmen van een rookworst.

De economie verdient meer aan mijn kopjes koffie met appelgebak op een aardig terras.

CiNNeR zei

Heb mijn mobiel (minicomputer/mp3-speler/mini-televisie)vervangen via een aanbieding met abonnement, dat vond ik wel voldoende bijdrage aan de economie voor nu. De rest hoop ik nog lang mee te doen of te kunnen repareren, we raken er al handiger in.

Frans54 zei

@Hanny: sokken stoppen heb ik ook al heel lang geleden afgeschaft. Andere kleding repareer ik wel zoveel mogelijk, een overhemd of broek met een vlek of winkelhaak is altijd nog prima in de tuin of bij schilderwerk te gebruiken.

Frans54 zei

@Ximaar: ik ben meestal ook een van de laatsten die nieuwe ontwikkelingen volgt en het bijbehorende apparaat koopt, maar ik ben wel van alle gemakken voorzien. Maar ik had b.v. pas in 1995 een (tweedehands)kleuren-tv, pas in 1998 een cd-speler en pas na de eeuwwisseling een windows-pc (daarvoor heb ik me een jaar of 12 prima weten te redden op een 386).

♫ Mel☺dy ♫ zei

Ha die Frans

Op zich ben ik wel als jij, alleen ben ik a-technisch dus ik zou moeten kopen als iets kapot gaat, gelukkig heb ik een hele handige echtgenoot die (bijna) altijd (bijna) alles repareren kan....

Overigens, ik heb een senso apparaat staan die ik niet gebruik sinds de aanschaf van een latissima... als je hem wilt hebben laat het dan weten, dan stuur ik hem graag naar je toe.

Frans54 zei

@Melody: net te laat: ik heb vanmorgen net die WMF10 besteld bij Neckermann, maar bedankt voor het aanbod. Misschien kun je er nog eens iemand anders heel gelukkig mee maken.

annespike.nl zei

Ik sponsor voornamelijk de dokteren op dit moment volgens mij.. Zo'n 2500 euro is er al uit na mijn ongeluk.. ;-) Dus voor mij geen andere potjes meer op dit moment.

Frans54 zei

@Annespike: ziekte is een dure hobby tegenwoordig, hopelijk heb je het ergste - ook financieel - nu gehad.