maandag, februari 28, 2005

Identificatieplicht.

In diverse media kwam ik het volgende bericht tegen:

De Tweede Kamer heeft ingestemd met het Wetsvoorstel fraudebestrijding zorgverzekeringswetten. In het wetsvoorstel wordt een identificatieplicht voorgeschreven voor ziekenfondsverzekerden die gebruik maken van medische zorg in een ziekenhuis of polikliniek.

Voor meer zie b.v. het artikel bij Zorgkrant.nl

Nou snap ik best dat mensen die onterecht van de verzekering van een ander gebruik willen maken om bijvoorbeeld hun eigen risico te ontlopen, of om de onlangs ingevoerde no-claim korting te behouden, aangepakt moeten worden.
En er geldt tenslotte toch al een identificatieplicht dus heeft iedereen zijn legitimatie op zak buitenshuis.
En als je binnenshuis een ongeluk krijgt kan je de hulp rustig vertellen waar je beurs met je ID-kaart ligt.
Dus als je na een ongeval bij de eerste hulp wordt binnengebracht moet je niet zeuren als ze je eerst terug naar huis sturen om je paspoort op te halen.

En dat de meeste mensen die proberen op de pas van een ander medische hulp te krijgen dat doen omdat ze geen verzekering af kúnnen sluiten, omdat ze illegaal zijn, of omdat ze als uitgeprocedeerde asielzoeker zelf maar moeten zien hoe ze zich in de tussentijd redden? : Uitsluiten van medische zorg is toch gewoon een mooie manier om ze af te leren hun heil in Nederland te zoeken?

Wat mij betreft dus niet: al zijn ze nog zo illegaal, voor mij valt een menswaardige behandeling van ieder mens, en dat is inclusief noodzakelijke medische behandeling, ook onder “Normen en Waarden”

13 opmerkingen:

Eric zei

Ik word er ook boos van maar laat ik mijn mond maar houden. Ik BEN al pissig, dat eindigt dan vast in een hoop gevloek en getier ;-)

Jan zei

Ik heb het op een andere weblog al ooit gesuggereerd. Er komt een punt en dat duurt niet erg lang maar waar we allemaal een streepjescode op onze kont krijgen gebrand ter identificatie. Ik sluit me volledig bij je aan Frans, iedereen heeft recht op een goede medische behandeling.

Paola zei

helemaal gelijk!

Mm.. zei

Iedereen heeft uberhaupt het recht op een menswaardige behandeling, maar tegenwoordig krijgen ze geen onderdak (of het moet bijna een cel zijn), geen scholing en ook geen medische hulp meer. Ik heb schrijnende verhalen gelezen over mensen die bij de huisarts kwamen (ook daar moet je je legitimeren ja) en dus geen recht hadden op hulp. Schandalig!

Dit een beschaafd land? Ja.. voor de mensen met een geldig legitimatiebewijs..

Frans54 zei

@MM: en als een (huis)arts dan, denkend aan zijn hypocratische eed, toch behandeld wordt de financiële kant van het verhaal op zijn bordje geschoven.

babbel zei

wat een *&^%%^&&*($$%^& systeem.

Debsel zei

Euhh, ben je niet alleen al strafbaar als je geen medische hulp verleent als je dat kunt, bijvoorbeeld iemand met EHBO die doorloopt?

Dan lijkt mij in een ziekenhuis opeens een hoop criminelen te lopen in plaats van artsen en verplegend personeel :)

Paulie zei

of je gelijk hebt Frans en ik geloof dat dit ook in de meeste ziekenhuizen wel gebeurt! Tenminste als ik om heen kijk bij mij in de buurt,(waren een aantal centra) is er nooit hulp geweigerd. maar er zullen ongetwijfeld ook wel misstanden bestaan in deze tak van gezondheidszorg. erg genoeg!
Paulie

Paulie zei

je hebt helemaal gelijk Frans, in mijn omgeving heb ik nog niet echte misstanden gezien maar die zullen er ongetwijfeld zijn! iedereen heeft recht op gezondheidszorg!

Anoniem zei

sorry Frans twee keer dacht dat mijn eerste weg was mmmm stom stom
nou ja

Frans54 zei

Ik denk dat iha de artsen op basis van hun eed als arts inderdaad wel hulp zullen verlenen.
Maar met dit soort maatregelen komt het moment dat een arts/ziekenhuis het financiële risico niet meer kan nemen (ze zitten nu al met (te) krappe budgetten)volgens mij steeds dichter bij.
Nu al lees je dat kankerpatiënten soms de duurdere medicijnen die ze eigenlijk moeten hebben niet krijgen om financiële redenen.
Een arts dwingen tot een dergelijke afweging is wat mij betreft onverantwoordelijk.

Debsel zei

"Een arts dwingen tot een dergelijke afweging is wat mij betreft onverantwoordelijk"

Helemaal met je eens!

En die identificatieplicht vind ik op zich prima maar ze moeten naar mijn mening wel het paspoort gratis gaan verstrekken.

Mm.. zei

Artsen worden ronduit afgestraft (al dan niet door hun eigen praktijk) wanneer ze 'illegalen' (wat een ***woord is dat toch ook) behandelen. Ze kunnen het zich soms simpelweg nauwelijks veroorloven.