zaterdag, februari 26, 2005

Verhalen van een motortoerist -5-

Driemaal is scheepsrecht.

Weer ging het een tijd lang goed, tot ik op een koude ochtend van een koude kermis thuiskwam toen ik op de motor naar het werk reed. In mijn woonplaats en onderweg was nergens iets loos.
Het bedrijf waar ik werkte is gevestigd aan een B-weg waar diverse bedrijven aan liggen die voor bevoorrading en afvoer ontheffing hebben, wat het wegdek niet bepaald te goede komt zodat het altijd verstandig is hier wat rustiger te rijden.

Vervolg:

Dat deed ik dus ook. Halverwege kwam ik twee collega’s tegen die op de fiets voor mij uit reden terwijl een tegenligger naderde. Na gewacht te hebben tot de tegenligger gepasseerd was gaf ik wat gas bij en bezorgde prompt mijn collega’s een doodschrik.
In plaats van normaal op te trekken probeerde het achterwiel ineens het voorwiel te passeren. Die eerste keer kon ik dat nog opvangen, het wiel probeerde toen rechts in te halen, ook dit ving ik op, het wiel probeerde het nog eens links en kreeg toen te maken met de slechte staat van het wegdek, schoot door een kuil, kwam los van de grond, en besloot in de berm te gaan liggen om eens na te denken over wat er mis gegaan was.

Aangezien de rest van de motor en ik aan het achterwiel vast zaten zijn we er maar naast gaan liggen met dezelfde gedachte.
Resultaat: twee collega’s die bleker zagen dan ik. Ik had het allemaal al eens meegemaakt en terwijl het gebeurd heb je niet echt de tijd om na te denken. En als het gebeurd is en je zelf nog heel blijkt te zijn is het niet meer zo nodig om bleek te worden. En U raad het vast al: weer een gedeukte tank en nog wat kleinigheden.

Bij controle van het wegdek bleek hoe verraderlijk dit was: het zag er alleen vochtig uit, maar als je je voet er over schoof bleek er toch een dun laagje half ontdooide rijp te liggen (als je je voet een tweede keer over hetzelfde stukje haalde was het niet glad meer).

Weer wat geleerd: de toestand van de weg voor je eigen huis biedt geen garantie voor de toestand op andere plaatsen!

Naar aflevering -6-

5 opmerkingen:

Mm.. zei

Je schrijft het wel heel erg droog op, Frans! Leuk!.. Maar ik kan me voorstellen dat zo'n schuiver op het moment wat minder relaxed is ;)

Eric zei

het is ongelofelijk wat je met jouw gewicht nog corrigerend kunt bewerkstelligen. Maar als dat het in de kop heeft om te gaan liggen...

Ach, wederom kon je het navertellen ;-)

babbel zei

Jij kan moeilijke dingen doen met de bike, achterwielen naar voren laten komen en zo..engerd.
Het is gewoon een wonder alleen al dat jij nog niet in tienduizend stukjes op een b-weg lag.
Rijp is zoooo gevaarlijk, vooral op die metalen putdeksels..of loeiglad asfalt.

Frans54 zei

Ik heb ooit een blauwe maandag op judo gezeten, valtechniek is blijkbaar blijven hangen want op de een of andere manier ben ik er zelf altijd redelijk onbeschadigd afgekomen. En rijp op van die ouderwetse donkerrode keiharde gladde klinkers bleek dus net zo listig.

Frans54 zei

@Eric:hoe ik geleerd heb om nog zoveel op te kunnen vangen komt in de toekomst nog wel een keer aan bod. Was in ieder geval redelijk effectief, maar niet berekend op al glijdend van de grond springende wielen.