donderdag, maart 03, 2005

Donorregistratie, update.

In de Kamer was waarschijnlijk een meerderheid te vinden voor wijziging van het systeem van donor registratie. Minister Hoogervorst heeft echter bij voorbaat al te kennen gegeven dat hij niet van plan was het systeem te wijzigen. Hij verwachte er geen groter aanbod van donor organen van en het ging hem teveel kosten. Wat die mensen op de wachtlijst per maand langer wachten kosten vergeet hij schijnbaar even in de berekening mee te nemen. Wat die 200 mensen die op de wachtlijst staand overlijden voordat een donororgaan beschikbaar komt kosten, zowel financieel als emotioneel, telt niet mee.

In plaats daarvan voelt Dhr. Hoogervorst wel wat voor een soort bonussysteem: als je zelf als donor geregistreerd staat krijg je voorrang als je een transplantatie nodig hebt. Dat hiermee voorbij wordt gegaan aan medische noodzaak en urgentie en dat het al of niet registreren als donor zo een soort kosten-baten analyse wordt: wat maakt het uit.

Hiervoor is, wat mij betreft gelukkig, echter geen meerderheid in de Kamer.

Iets is wel toegezegd: De overheid zal zich actiever opstellen en het is de bedoeling dat in de toekomst op gemeentehuizen bij aanvraag of vernieuwing van rijbewijs, paspoort e.d. gevraagd worden of men bereidt is zich als donor te registreren. Misschien helpt het een beetje.

Maar dan had ik toch liever de bij de vorige post door Lennard naar voren gebrachte regeling gezien waarbij invulling van dat formulier op zo'n moment verplicht is. Iedereen staat het dan nog steeds vrij om "Nee" in te vullen, maar iedereen wordt wel verplicht er over na te denken.

9 opmerkingen:

Lennard zei

Deze toezegging is ook al mooi meegenomen. Hierdoor blijven mensen tegen de vraag aanlopen. En dat is al beter dan de actie van jaren geleden dat iedereen post kreeg en nog niet eens de helft het formulier ingevuld terugstuurde. Denk ik.

Frans54 zei

Mee eens; als die toezegging wordt waargemaakt is het een vooruitgang.
En dat formuliervan jaren terug? Ik denk dat bij meer dan de helft het direct met de rest van de reclame in het ronde archief is verdwenen.

Lennard zei

Het ronde archief? Ook leuk. File 13 heet dat hier.

babbel zei

Van sommige politici krijgen we geen donorhart..hebben ze niet.

Hoe zit dat eigenlijk met die lichamen waar studenten in zitten te snijden?
Zijn dat ook donoren?? Of mogen die alleen ter abbatoirisme aangeboden worden?

Paola zei

nee dat zijn mensen die hun lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap toch Beau?.. dacht ik....
Verder vind ik het heel jammer dat het nog steeds zo moeilijk is erover te praten...... eng en dood en misschien niet dood.... ik hoor dat nog zo vaak...

Frans54 zei

Wat Paola zegt klopt. Ik ken zo iemand. Tegenwoordig moeten de nabestaanden dan nog afwachten of de wetenschap hem kan gebruiken. Deze kennis heeft al vastgelegd dat hij na zijn dood zijn lichaam ter beschikking van de wetenschap in de tijd dat er een "afname-garantie" (wat een woord, je bent dan wel gelijk echt een ding) werd gegeven. Wetenschappelijk instituut regelt dan ook begrafenis e.d..
In het verleden, en in sommige landen nog wel vermoed ik, werden vaak ook terechtgestelde misdadigers voor dit soort onderzoek en onderwijs gebruikt.

Frans54 zei

En een donor wordt na de operatie weer net zo keurig dichtgenaaid als was het een levende patiënt zodat de familie in principe met een open kist afscheid kan nemen (schade door het ongeval waaraan de donor overleed voorbehouden uiteraard)

Debsel zei

Dat formulier van jaren terug heb ik wel weer terug gestuurd. Er was toen al sprake van om iedereen donor te maken, als je niet dat formulier terug stuurde. En met mijn angst nog iets te kunnen voelen na de dood maar niets te kunnen zeggen of doen, of schijndood te zijn, het is erg, ik weet. Heb ik toen dus aangeven geen donor te willen zijn en draag ook sinds die tijd netjes dat gele kaartje in portomonee.

Later hebben ze besloten die actie niet met die zelfde voorwaarden door te zetten. Maar van mij had het gemogen. Zo vind ik het van dat paspoort idee ook wel een goeie, gewoon extra regeltje wel of geen donor in je paspoort, wat is dat nou voor moeite? Is alleen wat lastiger bij bedenkingen denk ik.

Jan zei

Ik heb indertijd ook netjes mijn papieren terug gestuurd en nog wordt ik om de haverklap lastig gevallen met de vraag of ik geen Donor wil zijn. Ik heb mijn beslissing al genomen al geloof ik dat ik alleen goed ben om soep van te trekken. Lekker Jansoep