maandag, maart 28, 2005

Nieuwe zeebeving; (nog) geen tsunami.

Op 18 maart besteedde ik aandacht aan de conclusie van wetenschappers dat de zeebeving in december voor verhoogde spanning in de breuklijn had gezorgd die voor een nieuwe beving met een kracht tot 8.5 op de schaal van Richter zou kunnen zorgen.

Vanavond even na 18.00 uur Nederlandse tijd kwam hun voorspelling, helaas, uit. Op het eiland Nias en omliggende eilanden zijn volgens de eerste berichten enkele tientallen doden gevallen door instortende gebouwen e.d.

Tot nu toe lijkt een grote tsunami uit te blijven. Wel schijnt een eilandengroep ten zuiden van het epicentrum (de Cocos-eilanden) getroffen te zijn door een kleine tsunami.

In diverse landen in de regio zijn waarschuwingen uitgegaan, deskundigen konden geen zekerheid geven omdat geen waterhoogtemeetapparatuur in het gebied werkzaam is. Onder andere in Atjeh brak paniek uit en vluchtten mensen op grote schaal naar hoger gelegen gebied.

Het belang van een zo spoedig mogelijke installatie van een goed werkend waarschuwingssysteem is hiermee des te duidelijker geworden.

Hopelijk blijft deze keer een verwoestende tsunami als in december uit.

Geen opmerkingen: