maandag, september 19, 2005

Reünie.

De reünie van de NJN werd deze keer gehouden in Parc Spelderholt bij Beekbergen. Spelderholt is een centrum waar gehandicapte jongvolwassenen cursussen kunnen krijgen (variërend van enkele dagen tot enkele jaren) om zo goed mogelijk zelfstandig in de maatschappij te kunnen leven. Enerzijds om financiële redenen, anderzijds omdat het de pupillen een contact met de buitenwereld en een stukje ervaring geeft, worden ook congressen, symposiums en, zoals in dit geval, reünies ruimte geboden. De bediening aan de diverse bars (geen alcohol, alleen koffie, thee en fris) werd door een groep pupillen verzorgt die dat prima aan bleken te kunnen en zelden de assistentie van de toezichthoudende begeleiders nodig hadden. Als ik het verhaal van de directeur bij de opening goed begrepen heb is dit het enige dergelijke centrum in Nederland waar geen wachtlijsten gelden.

Op zich natuurlijk wetenswaardig, maar niet waar we voor gekomen waren. We wilden gewoon zoveel mogelijk oude bekenden weer ontmoeten. En dat lukte prima. Er werd gepraat, rondgelopen om naar nog meer bekenden te zoeken, nog meer gepraat.
Image Hosted by ImageShack.us
En dat allemaal met heel lekker weer. Want ondanks wat dreigende luchten bleef het bij één buitje, dat eerder verfrissend dan vervelend was.
Image Hosted by ImageShack.us
En overal op het terrein kwam je groepjes tegen die de oude liedjes uit de NJN-tijd weer eens nieuw leven inbliezen. Verschillende mensen hadden hun instrumenten meegenomen: blokfluiten, gitaren, doedelzakken, accordeons, violen; van alles was er te vinden én te horen.
Image Hosted by ImageShack.us
Elders op het terrein hield men zich bezig met volksdansen (in NJN-jargon "hupsen" geheten). Ook hierbij is een stukje muziek natuurlijk onontbeerlijk. Mooi was het om te zien hoe zowel de huidige generatie NJN-ers als de oude garde, sommigen van ver voor W.O. II, zich hier in mengden en gezellig samen bezig waren.
Image Hosted by ImageShack.us

Ook was er gelegenheid uitgaves van de NJN aan te schaffen of een T-shirt t.g.v. het 85-jarig jubileum. Ik heb mijn collectie determinatie tabellen maar weer eens uitgebreid: deze keer met de rupsentabel en de hommeltabel.

Na vele gesprekken, het bekijken van diverse fotoalbums en het oplopen van ernstige platvoeten en zere kuiten door al dat staan en rondlopen/slenteren werd het tijd voor de avondmaaltijd. Een maaltijd bereidt volgens de tradities van de NJN. Op kampen en op de jaarlijkse ledenvergadering (die binnen de NJN congres heet en voor velen tevens een gelegenheid is om de mensen waarmee men op zomerkamp was weer eens te ontmoeten) is men wel gewend voor grote groepen mensen te koken. Materiaal is er binnen de NJN dan ook voldoende aanwezig. Om voor 750 mensen te koken (niet iedereen bleef voor het eten, ik schat dat er totaal ruim over de duizend mensen geweest zijn) werd het materiaalhok eens goed leeggetrokken en het recepten boek enigszins aangepast.
Image Hosted by ImageShack.us
Men neme een ei wordt dan "men neme 750 eieren" en honderd gram rijst per persoon blijkt dan 75 kilo rijst te worden. De ervaring van de koks (in de NJN met "four" aangeduid) bleek er weer voor te zorgen dat het resulteerde in een prima maaltijd van rijst, een eitje in pikante saus, een groente mengsel van o.a. taugé en boontjes, pindasaus en komkommer met als nagerecht een flink part meloen.

Na het eten volgde het afscheid en daarna kon met een voldaan gevoel de terugreis aanvaard worden.

Geen opmerkingen: