woensdag, september 21, 2005

ZOT (3)

Nog vreemder wordt de situatie als je met meer mensen een gezamelijke huishouding voert. Denk bijvoorbeeld aan communes of de situatie in veel studenten huizen. Dat betekend dan namelijk dat je zelf moet kiezen wie je toeslagpartner is. Nergens staat echter wat de andere bewoners dan moeten doen. Er staat ook nergens dat als iemand je al als toeslagpartner heeft gekozen jij niet zelf voor een andere toeslagpartner kunt kiezen. Toch zal het wel niet de bedoeling zijn dat A kiest voor B als partner, B kiest voor C en tenslotte C kiest voor A. Maar voor wie gewoon dom het schema volgt is dat gewoon mogelijk zonder dat de belastingdienst kan zeggen dat je de boel bewust probeert te bedonderen: je doet gewoon ieder voor zich letterlijk wat er staat dat je móet doen. Accepteren zullen ze het wel niet want niet de toelichting maar de wettekst is doorslaggevend.

Nergens wordt duidelijk wat de overige bewoners in zo'n geval dan wél moeten doen. Is de bedoeling één stel toeslagpartners per woning en is het gewoon een kwestie van "wie het eerst komt het eerst maalt"? Dat is dan ronduit oneerlijk tegenover de andere bewoners.

Of kunnen de andere bewoners gewoon op papier stelletjes vormen voor de zorgtoeslag? Maar wat dan als er een oneven aantal bewoners is? Dan blijft er altijd één over die buiten de boot valt.

Zoals in het eerste logje hierover aangegeven kan het bij minimale inkomsten behoorlijk nadelig zijn geen toeslagpartner te hebben. Ik denk dat de meeste studenten een extraatje van € 351 per jaar (met zijn tweeën, dus ieder een kleine € 15 per maand) van harte zouden verwelkomen.

Geen opmerkingen: