donderdag, oktober 20, 2005

Burger op de korrel?

In Amerika zijn recent twee wetten aangenomen die bedoeld lijken om de Amerikanen wat eigen verantwoordelijkheid te laten nemen en de overtrokken claims tegen fabrikanten wat in te dammen. Daar is op zich niets mis mee, maar ik vraag me af wie er in Amerika beter beschermd wordt: de burger of de ondernemer.

De eerste wet is de zogenoemde "cheese-burgerwet" die officieel Wet op de persoonlijke verantwoordelijkheid bij voedselconsumptie heet. Ondanks de naam is de wet niet zozeer bedoeld om het nemen van eigen verantwoordelijkheid te stimuleren maar vooral om het onmogelijk te maken horeca of voedselindustrie nog aan te klagen in verband met bijvoorbeeld overgewicht.
Zodat McDonald's kan stoppen met zijn minder vette happen en toch vooral maar zonder problemen door kan gaan met de wereld van heel veel cholestorol te voorzien?

De tweede wet is de nieuwe vuurwapenwet. Deze maakt het voor burgers vrijwel onmogelijk fabrikanten van vuurwapens wegens aansprakelijkheid aan te klagen. Hoewel elke maatregel die Amerikanen aan het denken zet over hun eigen verantwoordelijkheid als het gaat om het bezitten en omgaan met wapens welkom is, is dat echter niet de bedoeling van de wet. De voorstemmers vinden dat de rechtszaken de belangrijke wapenindustrie in Amerika ruïneren en het recht om een vuurwapen te dragen ondermijnen.

Wat mij betreft kan dat recht niet genoeg ondermijnd worden. Bovendien zal het aantal van dergelijke rechtszaken ook drastisch dalen als je ervoor zorgt dat er niet langer in vrijwel elk huis in Amerika vuurwapens voorhanden zijn.

Maar veel Amerikanen blijven er nu eenmaal van overtuigd dat ieder probleem, van huiselijk tot internationaal, net als in het Wilde Westen het best opgelost kan worden met gunpowder en blauwe bonen. En de wapenindustrie is bovendien een belangrijke economische grootheid dus het in stand houden daarvan mag best een paar levens kosten niet waar?

Geen opmerkingen: