maandag, oktober 10, 2005

Nog één keer dan: zorgtoeslag.

Veranderende omstandigheden.

Dit weekend kwam ik iemand tegen die geen aanvraagformulier zorgtoeslag had ontvangen. Op zich correct: de belastingdienst kan zich alleen baseren op bij hun bekende gegevens en in 2004 lag zijn inkomen duidelijk boven de grens voor zorgtoeslag.

Hij heeft echter recent een woning gekocht. En dat veranderd de omstandigheden behoorlijk. Door de hypotheekrente zakt zijn belastbaar inkomen (dat tevens het norminkomen voor de toeslag is). En door de premies in het nieuwe stelsel (zoals die nu voorzien worden) krijgt hij ook nog een postje ziektekosten-aftrek. Door deze twee zaken zakt zijn inkomen in 2006 beduidend onder de grens zodat hij wel degelijk voor zorgtoeslag in aanmerking komt.

Dit is duidelijk iets wat voor meer mensen die geen aanvraagformulier ontvingen en die te maken krijgen met veranderende omstandigheden van toepassing kan zijn.

Heb je dus een huis gekocht (of ga je dat binnenkort doen), raak(te) je werkeloos of arbeidsongeschikt of verwacht je om andere redenen volgend jaar een lager inkomen of hogere aftrekposten dan kan het, zeker als je inkomen niet te idioot ver boven de grens voor de zorgtoeslag ligt, de moeite waard zijn dat even goed na te rekenen en eventueel toch een formulier aanvraag zorgtoeslag te vragen en in te vullen.

Geen opmerkingen: