vrijdag, oktober 28, 2005

Papierwinkel.

Ik heb al jaren een JA/NEE sticker op de deur zitten ten teken dat ik wel het huis-aan-huis blad wil ontvangen maar niet de wekelijkse stroom folders van (voornamelijk) bedden, banken, keukens, gereedschappen,bouwmaterialen, bruin-en witgoed en schoenen leveranciers uit de wijde omgeving. Dat ik daarmee ook de folders van de supermarkten niet meer ontvang en dus af en toe een aantrekkelijke aanbieding misloop neem ik dan maar op de koop toe.

Jarenlang hielp dat prima om de bult papier die achter mijn voordeur belandde binnen de perken te houden. Dit jaar merk ik echter dat steeds meer bijlagen aan het huis-aan-huis blad worden toegevoegd zodat er zolangzamerhand toch weer aardige pakketten oud papier gegenereerd worden. Woensdag bestond het pakket uit de lokale huis-aan-huis krant, de Weekuit (een reclameblaadje met een halve pagina redactioneel verhaal waaraan ze het recht ontlenen zich huis-aan-huis blad te mogen noemen) en de 50-plus krant die ook voor 90% uit reclame bestond.

Vandaag maken ze het helemaal dol: een pak van bijna een kilo papier werd naar binnen gedonderd: de twee katerns van de huis-aan-huis krant met als bijlagen 1. Handje kontantje 2. Actief (een krantje met 64 pagina's dat ik nog niet eerder zag maar zo te zien ook weer uit voornamelijk advertenties bestaat) 3. Vesta-vandaag oktober woonmaandmagazine met uitsluitend reclame en tenslotte 4. Regio in bedrijf; bedrijvenkrant Zuid-Oost Friesland.

Ik ben niet bepaald blij met deze truc om mijn wens van overtollig oud papier verschoond te blijven te omzeilen. En een NEE/NEE sticker is niet de bedoeling: het huis-aan-huis blad is ook het blad waarin de Gemeente bouwaanvragen, vergunningen, afsluitingen van wegen etcetera publiceerd. Die informatie wil ik toch wel graag blijven krijgen: zeker als eigenaar van een eigen woning is het wel handig te weten wat voor wilde plannen de Gemeente, woningbouwvereniging of omwonenden hebben bekokstoofd.

En de zaken die me op deze manier met papier bestoken boycotten heeft ook al zo weinig effect: zo vaak koop ik geen bed, koelkast, boormachine of complete keuken. En auto's koop ik al helemaal niet.

Geen opmerkingen: