dinsdag, oktober 25, 2005

Rare jongens die Nederlanders.

Iedereen klaagt steen en been over het nieuwe zorgstelsel. Maar desondanks merk ik dat ook veel mensen het formulier voor het aanvragen van de zorgtoeslag zo lang mogelijk laten liggen. Sinds gisteren krijg ik een paar keer per dag telefoontjes van mensen die even iets moeten weten over hoe ze het in moeten vullen. Kennelijk zijn zowel de voorlichting als het formulier toch niet zo helder als de bedoeling is.

Hetzelfde verschijnsel doet zich in april voor als de belastingformulieren ingevuld moeten worden. En het zijn ook dan niet alleen de mensen die vermoeden dat ze bij moeten betalen die tot het laatste moment wachten. Ook degenen die een (soms aanzienlijk) bedrag terug moeten krijgen wachten nogal eens tot het laatste moment.

Het lijkt wel of men denkt "dit is ingewikkeld, laat eerst maar een poosje liggen". Dat betekend wel dat het op het laatste moment met spoed moet gebeuren, en dat bevorderd de nauwkeurigheid niet. Duidelijker wordt het daar in ieder geval niet van.

Wat doen jullie als iets ingewikkeld lijkt? Er eens voor gaan zitten om het uit te zoeken, of afwachten of het misschien overwaaid en het dan op het laatste moment nog in orde proberen te krijgen?

Geen opmerkingen: