zondag, januari 29, 2006

Zorgkosten blijken "geheime" aftrekpost.

Eindelijk worden er wat meer mensen wakker en lopen tegen een gevolg van het nieuwe zorgverzekeringswstelsel aan dat ik al herhaaldelijk hier en in reacties elders had aangegeven: Miljoenen Nederlanders kunnen over 2006 honderden euro's terugkrijgen van de fiscus.

Volgens RTL-nieuws komt dit doordat vanaf dit jaar veel meer zorgkosten mogen worden afgetrokken. Zo is volgens hen een deel van de premies nu een aftrekpost.

Ze hebben de klok horen luiden, maar weten duidelijk niet waar de klepel hangt. De premies van ziektekosten verzekering waren altijd al aftrekbaar, dit is nu juist beperkt, waarbij gelijk de drempel aangepast is. En ook verder is er niet veel veranderd aan wat als ziektekosten aftrekbaar is, alleen enkele forfaitaire bedragen zijn een heel klein beetje verhoogd. Uiteindelijk leidt een en ander wel tot een aanzienlijke toename van het aantal mensen dat recht heeft op aftrek van ziektekosten.

Een en ander is recent "ontdekt" door budgetvoorlichter Nibud. Daar zijn ze dan redelijk laat mee; ik meldde dit al bij de eerste berichten over de hoogte van de premie voor de nieuwe verzekering. De conclusie dat miljoenen huishoudens door de gestegen kosten nu voor aftrek in aanmerking komen is gelukkig wél correct, maar niet zo recent als zij denken.

Het kabinet heeft weinig ruchtbaarheid gegeven aan het bestaan van deze aftrekmogelijkheid: ik hoop dat ze er wel rekening mee hebben gehouden, anders konden we wel eens zomaar met de volgende bezuinigingsronde in verband met een tegenvaller te maken krijgen.

Geen opmerkingen: