vrijdag, februari 24, 2006

Betrapt.

Gisteren mocht ik even van geluk spreken. Ik was gewoon even boodschappen gaan doen en besloot gelijk even wat verder rond te kijken in het winkelcentrum. Daarbij ben ik de tijd even vergeten. Voor ik er erg in had was het 10 uur geweest. Met tot gevolg dat er ineens een politieauto aan kwam scheuren.

Op barse toon werd mij gevraagd wat ik daar te zoeken had terwijl tegelijkertijd een detector langs mijn kleding werd gehaald. Die begon heftig te piepen, waarop ik in de houdgreep werd genomen en gefouilleerd. Ze vonden uiteraard wat het apparaat had aangegeven met tot gevolg dat ik geboeid in het busje werd gezet, even later gevolgd door een tiener die dezelfde behandeling had ondergaan.

Op het bureau werd ik in een verhoorkamer gezet en na enige tijd kwam een inspecteur binnen die mij begon te ondervragen. Het verblijfscontrolesysteem had geconstateerd dat mijn chip langere tijd, in ieder geval langer dan 2 uur en in ieder geval tot na 10 uur 's morgens, in het winkelcentrum aanwezig was. Ik wist toch wel hoe er over hangouderen werd gedacht? Ja dat wist ik, ik was alleen de tijd vergeten.

En dan dat nagelschaartje: sinds de invoering van de maatregelen tegen zinloos geweld waren dergelijke zaken verboden op de openbare weg. Omdat het tenminste nog in een etuitje had gezeten zouden ze me daar niet voor vervolgen, maar het schaartje zie ik natuurlijk niet meer terug. Hij pakte een stuk papier: "ik zie op de uitlezing van Uw chip dat U gisteren ook al bekeurd bent voor oversteken op een plaats waar dat niet is toegestaan". Ik wist van niets, sinds boetes automatisch geïncasseerd worden van de in de chip opgenomen bankpas merk je zoiets pas als het afschrift binnen komt.

"Uw telefoongegevens laten zien dat U ook nogal vaak belt met een aantal allochtone inwoners". Ik legde hem uit dat ik een paar mensen hielp met hun administratie en dat telefonisch contact daarvoor toch echt af en toe nodig was. Hij keek even naar mijn C.V. en knikte.

"Ik zie dat U nog voldoende op Uw bankrekening hebt staan, dus ik acht het aannemelijk dat U inderdaad boodschappen aan het doen was en de tijd bent vergeten, voor deze keer laat ik het bij een boete van vijfenzestig euro wegens ongeoorloofd verblijf in de publieke ruimte, het bedrag is zojuist afgeboekt. Denkt U nu voortaan iets beter om de tijd, dat is voor iedereen prettiger. Ik programmeer nog even een tijdelijke vergunning voor een half uur zodat U naar huis kunt".

Dat is dus goed afgelopen. Voor het zelfde geld was ik naar het internaat voor hangouderen gestuurd. Zoals die tiener die bij mij in het busje had gezeten en nu tierend de internaatsexpress werd ingesleept.

Friesland, 2007

P.S. Had U al gehoord dat men al is begonnen met het opzetten van een database voor vingerafdruken en gelaatskenmerken van alle Nederlanders? Nog voordat een en ander wettelijk geregeld is?

Geen opmerkingen: