woensdag, februari 15, 2006

Miljoenenjacht?

Ieder jaar kiest de belastingdienst een onderwerp waar extra scherp op gelet zal worden. Dit jaar is gekozen voor het extra allert zijn op mensen die handelen om inkomsten te verwerven bijvoorbeeld via internet. Regelmatig handelen via bijvoorbeeld E-bay of Marktplaats kan dus wat vragen van de belastinginspecteur opleveren.

Iets uit je eigen boedel te koop aanbieden, of desnoods vijftig advertenties plaatsen om je zolder danwel garage eens goed op te ruimen is geen enkel probleem. Het wordt echter voor de belastingdienst een ander verhaal als je duidelijk als handelaar optreedt en daarmee een bron van inkomsten hebt.

Volgens geruchten zouden er zeker 1500 mensen zijn die met internethandel een volledig inkomen weten te verwerven, duizenden anderen hebben er een fikse bijverdienste aan. Ook via huis aan huis bladen en dergelijke zijn veel mensen actief die eerder als handelaar dan als particulier beschouwd zouden moeten worden.

Met een speciale zoekmachine, eigenlijk een soort digitale belastinginspecteur, zal de belastingdienst op zoek naar mensen die zich op eenvoudige wijzen van een zwart stuk(je) inkomen menen te kunnen voorzien zoals klusjesmannen, schoonmakers, handelaren, (amateur)bandjes, mensen de cursussen geven enzovoort.

Nu is het natuurljk zo dat mensen die belastingen ontduiken betekenen dat ik en jij als eerlijke burgers meer moet betalen, maar ik vraag me af of hier niet in veel gevallen de kosten hoger zullen zijn dan de opbrengst. Want hoewel die zoekmachine het meeste zoekwerk doet zal een en ander vervolgens toch door een echte ambtenaar gecontroleerd en geïnterpreteerd moeten worden.

Geen opmerkingen: