donderdag, maart 16, 2006

Testje.

Aanstaande bruiden en bruidegommen die naar Nederland willen komen moeten een inburgeringstoets doen waarvoor zij een lespakket moeten kopen waarin ondermeer een DVD zit met een film met weetjes over Nederland. NRC publiceerde een lijst met 100 examenvragen. Ik mag hopen dat deze vragen door NRC bedacht zijn (wat dan geen beste beurt voor ze is) en dat de vragen die de aanstaande bruiden en bruidegommen voorgeschoteld krijgen wat beter geredigeerd zijn.

Een paar voorbeelden: 2. welk land ligt ten zuiden van Nederland. Spanje zal wel niet goedgerekend worden, maar is dat feitelijk wel, waarschijnlijk bedoelen ze te vragen "welk land grenst aan het zuiden van Nederland?"

Vraag 7 toont een foto. Gezien vraag 8 die over dijken gaat is het hier de bedoeling te antwoorden "een dijk". Het kan echter even goed de bedoeling zijn dat je zegt "een hek" of "een weg" of zelfs "een asfaltweg, waarschijnlijk buiten de bebouwde kom, in welk geval aldaar een maximumsnelheid geldt van 80 kilometer per uur, of van 100 kilometer per uur als met borden aangegeven is dat het een autoweg is".

Op andere vragen kunnen de antwoorden duidelijk beïnvloedt worden door de herkomst van degene die ze beantwoordt. Vraag 10: In Nederland wonen daar veel mensen of weinig? (ook een fraai voorbeeld van een niet optimale zinsopbouw, een normaal mens zou de vraag formuleren als "wonen in Nederland veel of weinig mensen?")
Iemand uit de binnenlanden van Afrika zal zondermeer zeggen veel, iemand uit Delhi zal het hier ongetwijfeld vrij dun bevolkt vinden.

Dan zijn er nog wat vragen die kennelijk al decennia lang in een la lagen en die men nu ook maar stelt.
Vraag 34: welke kolonie van Nederland wordt onafhankelijk vlak na de Tweede wereld oorlog?
Vraag 36 welke kolonie van Nederlandt wordt in 1975 onafhankelijk?
"Wordt" wordt volgens mij gewoonlijk gebruikt voor gebeurtenissen die in de toekomst liggen, voor zaken uit het verleden is het gebruikelijk "werd" te gebruiken.

Bij weer andere vragen is niet echt duidelijk wat ze nu eigenlijk vragen:
Vraag 17: Wie helpt U als U in Nederland aankomt? Wordt hier naar een instantie gevraagd, naar familie en/of vrienden, of moet je hier aangeven wie jij zelf wilt gaan helpen?

Vraag 22: wat is typisch Nederlands in het verkeer? Wat willen ze weten? Fietsen? Rotondes en drempels? Door rood licht fietsen/oversteken?

Vraag 89: waar werken de meeste specialisten? Als ze, zoals ik vermoed, medisch specialisten bedoelen moeten ze dat natuurlijk wel ook vragen.

Weer andere vragen zijn een kwestie van interpretatie zoals vraag 30: is er in Nederland scheiding van kerk en staat? Formeel wel, maar als je sommige politici hoort ben ik er helemaal niet zo zeker meer van.

Vraag 92: Wanneer moet U werk gaan zoeken, zo snel mogelijk of later? Dat is natuurlijk geheel van de situatie van de partner afhankelijk, als die genoeg verdient hoef je helemaal nooit werk te gaan zoeken.

Vraag 99: krijgt U in Nederland een uitkering of moet Uw partner voor U zorgen? Is ook weer geheel van de gezinssituatie afhankelijk. Als de partner (voldoende) inkomen heeft wordt die veronderstelt te zorgen, maar is een uitkering nodig dan wordt deze in geval van een bijstandsuitkering of een AOW-pensioen gelijkelijk over de beide partners verdeelt en krijg je dus wel een uitkering.

En dan als afsluiter:
vraag 100: is het leven in Nederland duur of goedkoop? Ligt er aan, als je Balkenende of Zalm heet schijnt het goedkoop te zijn.

Geen opmerkingen: