woensdag, mei 17, 2006

Overlevingskunstenaar.

Rita V. heeft het, voorlopig, weer overleefd. OK ze moet twee weinig om hakken hebbende moties uitvoeren: ze moet controleren of er geen omstandigheden aanwezig zijn op grond waarvan haar conclusie (die geen beslissing of besluit mag heten) teruggedraaid kan worden en als dat niet mogelijk is moet ze bekijken of het mogelijk is Ayaan via een versnelde procedure alsnog het Nederlanderschap te verlenen. Maar ze hoeft dat alleen te onderzoeken dus op grond van deze moties kan ze nog steeds alle kanten op die zij zelf wil. (wat het resultaat van mogelijke koersvastheid van haar kant dan weer zal zijn horen we over zes weken, ze heeft net als Ayaan die periode gekregen om te reageren).

Ayaan zal blij zijn als de minister inderdaad bakzeil haalt. Maar zelf heeft ze ondertussen al het roer omgegooid en ondanks haar bezweringen dat ze haar termijn vol zou maken allang besloten (of dacht iemand dat die baan toen dit begon ineens uit de lucht kwam vallen?) dat ze voortaan in Amerika al dan niet Nederlandse gaat zitten zijn.

Ik hoop echter (waarschijnlijk tegen beter weten in) dat dit een aanleiding is om ook anderen die iets dergelijks treft, en volgens Verdonk gebeurt het tientallen keren per jaar dat iemand het Nederlanderschap verliest, diezelfde kans te geven (kwestie van rechtsgelijkheid hè). En tegen nog meer beter weten in hoop ik dat er dan ook eens nagedacht wordt over het feit dat zoveel mensen het nodig vinden, door de zo ongeveer stringentse asielvoorwaarden van heel Europa en de manier waarop hier met gegevens van asielzoekers wordt omgesprongen, bij aankomst over diverse zaken te liegen.

En over het feit dat vervolgens die leugen (kennelijk tot in eeuwigheid der dagen) als een Zwaard van Damocles boven hun hoofd blijft hangen. Het ontnemen van het Nederlanderschap moet natuurlijk altijd mogelijk blijven voor mensen die de boel wel heel erg belazerd hebben en b.v. een misdadig verleden verzwegen hebben. Maar zou het niet reëel zijn om aan veel van die leugentjes om bestwil een "verjaringstermijn" te hangen en te stellen dat na een vastgesteld aantal jaren het toegekende Nederlanderschap in principe onherroepelijk wordt, behoudens bepaalde, vast te leggen, zwaarwegende omstandigheden?

Als dat zou lukken zou Ayaan, ondanks het feit dat ik weinig met haar en de manier waarop ze zich meestal meent te moeten uiten op heb - wat dat betreft denk ik eigenlijk "opgeruimd staat netjes" - toch nog een positief effect kunnen hebben voor mensen die dat waarschijnlijk een stuk harder nodig hebben dan zij, die met haar inmiddels internationale faam geen moeite zal hebben elders onderdak te vinden.

En nu maar afwachten hoe de leden van de VVD nu denken over een lijsttrekkersschap voor Rita Rechtdoorzee (desnoods tot het schip zinkt, als we maar rechtdoor gaan) die er wat moeite mee heeft te beseffen dat regels mooi zijn, maar dat af en toe best nagedacht mag worden over de vraag of een regel wel zo goed en rechtvaardig werkt en of deze niet beter aangepast kan worden. En dat ze daar als minister niet voor hoeft te wachten op een aktie van de Kamer maar ook best zelf met een wijzigingsvoorstel mag komen.

Geen opmerkingen: