woensdag, september 20, 2006

1%

Zojuist ook naar EénVandaag gekeken? Daar in zat een item waarin duidelijk in beeld werd gebracht wat die beloofde 1% nu eigenlijk in de praktijk betekend.

Daaruit bleek dat de minima, tengevolge van het lage inkomen waar die 1%over berekend wordt, maar liefst 9 euro meer krijgen per maand. Hogere inkomens gaan er veel meer op vooruit, tot zelfs 96 euro per maand.

Eigenlijk nogal logisch, 1% van een beetje is ook een beetje, 1% van veel is beduidend meer. Maar ik vond het al mooi dat nu eens duidelijk in beeld werd gebracht hoe mager die 1% waar Zalm en consorten zo over staan te juichen feitelijk is.

Ik vond het alleen jammer dat ze in de reportage niet erbij vermeldden dat volgens uitspraken van minister Hoogervorst de premies voor de zorgverzekering volgend jaar met gemiddeld 104 euro zullen stijgen. Dat is 8,67 euro per maand. Na zes maanden sparen houdt je dus als je een minumum inkomen hebt net genoeg over om een keer een kopje koffie te kopen. Als die overblijvende 33 cent dan tenminste niet allang op is aan andere gestegen prijzen.

Overigens kan het voor bejaarden helemaal wel eens tegenvallen. Die krijgen er weliswaar 50 euro per jaar bij, maar die merken weer helemaal niets van de verlaging van de WW premie die gemiddeld 120 euro op zou leveren. Ook de hogere kinderbijslag en de hogere bijdrage in de kosten van kinderopvang zet maar voor heel weinig ouderen zoden aan de dijk. Dus hoe die aan die 1% moeten komen?

Geen opmerkingen: