donderdag, september 21, 2006

Glaasje op.

Het aantal zeer jonge kinderen dat met een alcohol vergiftiging in het ziekenhuis belandt is in korte tijd verzestienvoudigt. Nu een ziekenhuis in Delft een apart spreekuur instelt voor kinderen met alcoholproblemen is iedereen er ineens als de kippen bij om daar zijn mening over te geven en ook in actie te komen. De Jellinek kliniek begint ook met een initiatief gericht op kinderen, er komt onderzoek naar de oorzaken en gevolgen, Postbus 51 komt met acties, bijvoorbeeld één gericht op de ouders, en in allerlei programma's duiken deskundigen op die hun mening mogen geven. En iedereen lijkt verbijsterd over deze toename.

Ik ben dat niet. Als ik bij de motorclub zie dat ouders tijdens een barbequeavond boos worden omdat we kinderen van 10-12 jaar geen Breezer's willen geven en dat die ouders het dan vervolgens zelf kopen en aan de kinderen geven. Als die ouders dan volhouden dat dat toch geen kwaad kan en het niet eens bij eentje laten maar het helemaal geen probleem vinden als het er vijf (of soms nog meer) worden. En als die ouders ondanks tonen van het etiket nog steeds volhouden dat het vast geen kwaad kan want "alle kinderen drinken het". Dan is die toename niet zo wonderlijk en is het goed voorlichten van ouders in ieder geval een goed idee dat best wel eerder in de hoofden van wat mensen opgekomen zou mogen zijn.

Eigenlijk vind ik het systeem dat in Amerika geldt (of dat in alle staten is weet ik eigenlijk niet) wel goed: als kinderen met alcohol worden betrapt lopen de ouders een goede kans op ontzetting uit de ouderlijke macht en kunnen de ouders en degene die de alcohol verstrekte een flinke bekeuring verwachten. Want hoewel het leveren van alcohol aan jonge kinderen ook in Nederland verboden is wordt er nauwelijks tegen opgetreden, hooguit wanneer een winkel of bar het wel erg bar maakt volgt er een keer een waarschuwing en heel misschien een keer een bekeuring, maar ouders en anderen moeten het zelf maar weten. En dat leidt ertoe dat het zelfs voor heel jonge kinderen in Nederland wel erg makkelijk is om aan alcoholische drank te komen.

Vreemd trouwens: als ik diezelfde ouders een pilsje geef, of een glas Beerenburg/cola inschenk, en zeg "geef ze deze dan maar" kijken ze me aan of ík degene ben die behoorlijk gestoord is.
Misschien zou het een goed idee zijn om ook eens al die Breezer's en dergelijke gewoon onder de noemer "sterke drank" te rangschikken: niet meer uitsluitend naar het alcoholpercentage van het eindprodukt te kijken maar gewoon, zoals dat bij een mixdrank die aan de bar gemengd wordt ook geldt, de soort drank waarop het gebaseerd is nemen als uitgangspunt voor het rangschikken onder sterke drank of zwak alcoholische drank. Als duidelijk is dat het gewoon sterke drank is met een toevoeging denken sommige ouders misschien nog eens na.

En als dan kinderen niet langer leren dat alcohol wel kan wordt hopelijk ook het tegen elkaar opdrinken minder. Krijgen kinderen wat minder snel de indruk dat ze best ook een glas wodka kunnen nemen. Kinderen zijn namelijk níet achterlijk (hoewel ze dat wel kunnen worden als ze maar genoeg alcohol binnen krijgen terwijl hun hersenen nog niet volgroeit zijn) en zien ook dat er op het flesje Breezer of andere mixdrank staat "rum" of "Vodka". Dus waarom zouden ze dan niet zelf hun mixdrankje mogen maken, of zelfs de vodka puur drinken? Kinderen snappen prima dat dat eigenlijk op hetzelfde neerkomt.

Nu die ouders nog.

Geen opmerkingen: