donderdag, september 21, 2006

Te licht.

Terwijl het CPB in de net als de begroting dinsdag verschenen Macro Economische Verkenning stelt dat de zaken in de miljoenennota wat al te positief worden voorgesteld (waar minister Zalm het uiteraard absoluut niet mee eens is) hielden ambtenaren van het ministerie van Financiën de verkiezingsbeloften van de drie grote partijen eens tegen het licht.

En ontdekten dat dat licht bij de programma's van alle drie de partijen nogal uitbundig door de gaten heenschijnt. Niet alleen de beloftes en plannen van de PvdA maar ook die van de regeringspartijen CDA en VVD krijgen stevige kritiek. Matig onderbouwd, slechts beperkt haalbaar, op onderdelen zwak danwel veel te ambitieus, dat zijn enkele van de kwalificaties die alle drie de verkiezingsprogramma's van de ambtenaren meekrijgen.

Op dit moment rekent het CPB de diverse verkiezingsprogramma's ook nog door, de resultaten daarvan worden echter pas eind volgende maand verwacht. Maar vooralsnog heeft het er alle schijn van dat we vooral luchtkastelen voorgespiegeld krijgen. Die na de verkiezingen gedoemd zijn tot het opvoeren van een grote verdwijntruc.

Opvallend trouwens dat ook ambtenaren en CPB zich zo negatief uitlaten, zien die een nieuw kabinet Balkenende misschien ook al niet meer zo zitten? Hebben ze hun huidige bazen gewogen en te licht bevonden?

Geen opmerkingen: