vrijdag, september 22, 2006

Peilingen.

Uit de Stemindex Allochtonen van onderzoeksburo Foquz Etnomarkt blijkt dat onder allochtonen in hoge mate voor de linkse partijen gekozen wordt. 60% stemt links, de PvdA krijgt met 45% de meeste stemmen.

En dan volgt de conclusie: er is dus helemaal geen sprake van een nek-aan-nek race want als je deze gegevens erbij telt dan heeft de PvdA een ruime voorsprong. Sorry, maar erbij telt? Hebben die jongens misschien een paar lessen overgeslagen bij het vak statistiek? De cijfers van een deelgroep kun je niet zomaar optellen bij de cijfers van de hele groep. In de onderzoeksgroep van andere buro's zullen ook allochtonen zitten. Dat dit buro nu alleen naar de allochtonen kijkt heeft dus alleen gevolgen voor het totaal als bij die andere buro's de allochtonen in de onderzoeksgroep onder- of oververtegenwoordigt zijn (dat is misschien wel een verklaring voor de, af en toe aanzienlijke, verschillen tussen de voorspellingen van de verschillende buro's).

Maar zonder naar die onder- of oververtegenwoordiging onderzoek te doen kan je uit hun cijfers alleen constateren dat allochtonen duidelijk anders kiezen dan autochtonen, conclusies over het effect daarvan op het totaal zoals andere buro's dat geven kan en mag je daar echter niet zomaar aan verbinden.

Trouwens: ook de opmerking "de allochtonen kunnen goed zijn voor maximaal 16 kamerzetels" is wat kort door de bocht. Volgens hetzelfde onderzoek is de bereidheid om te gaan stemmen onder allochtonen aanzienlijk hoger dan onder autochtonen waardoor hun gewicht in de stembusuitslag uiteindelijk aanzienlijk zwaarder kan uitvallen.

Geen opmerkingen: