donderdag, september 14, 2006

Standvastig.

Het CDA houdt vast aan de wens partijen te kunnen verbieden: "Het CDA wil een verbod op partijen die haaks staan op de huidige rechtsorde. Dan gaat het om de pedopartij, maar ook om fracties die voor invoering van de sharia (islamitische wetgeving) zijn"

Daarmee hadden indertijd ook partijen die streefden naar toelating van abortus kunnen worden verboden, dat stond namelijk haaks op de toenmalige rechtsorde. Hetzelfde geldt voor partijen die wetgeving bepleitten voor euthanasie. Voor de toelating van het homohuwelijk. Voor bestuurlijke vernieuwing. Voor wijziging van het zorgstelsel. Voor schrappen of inperken van de hypotheekrenteaftrek. Het dunt al lekker uit in Den Haag, moet ik nog wat voorbeelden noemen?

Het CDA is in deze heel standvastig. Zo standvastig willen ze kennelijk de huidige rechtsorde ook graag zien. Zo standvastig als een blok beton dat nooit meer van zijn plaats kan. Dat je alleen nog in beweging krijgt door er een bom onder te leggen.

Wat het CDA wil kan er uiteindelijk op uitlopen dat de rechtorde bevroren wordt in de huidige toestand en dat ingrijpende wijzigingen nóóit meer mogelijk zijn. Dat zal vast niet hun bedoeling zijn, wijzigingen die hun passen moeten natuurlijk altijd kunnen. Ook dit mes snijdt echter aan twee kanten. Het vage "in strijd met de huidige rechtsorde" laat ruimte om heel wat te verbieden. Inclusief het CDA.

Geen opmerkingen: