maandag, oktober 16, 2006

Een beetje in de war.

Dat mag je wel zeggen van de natuur. Andere jaren konden we half oktober de tuin al zo ongeveer helemaal winterklaar maken. Nu staat er echter nog van alles in bloei: de bakken met geraniums, en die met vlijtig liesjes. De asters en de afrikaantjes. Maar ook de rozen, de vlinderstruik die na het wegsnoeien van de uitgebloeide toppen opnieuw bloemtoppen is gaan vormen, de lavatera en de lavendel die ook al voor de tweede keer in bloei staat, net als een kruipende campanulasoort. De alyssum en de lobelia doen het ook nog steeds en de varens vertikken het voorlopig ook nog steeds om bruin te worden en af te sterven voor de winter.

De aardbeien leveren niet alleen nog steeds geregeld een goed belegde beschuit of zelfs boterham op maar er zitten zelfs nieuwe bloemen in (hoewel ik de kans dat dat nog aardbeien worden wel erg klein acht). De tomaten begonnen wel wat last van de koudere en vochtige nachten te krijgen en heb ik vorige week kaalgeplukt en daarna de planten er uit gehaald, maar de komkommer doet het nog steeds en er zitten zelfs nog weer 3 nieuwe komkommers aan. En voor het tweede jaar achtereen staat zelfs de gouden regen die in het voorjaar hoort te bloeien nu weer volop in bloei.

En nog vrijwel dagelijks kom ik vlinders tegen: vandaag zelfs 5 kleine vossen en 4 atalanta's. Toch zitten we echt al in de tweede helft van oktober.

Het zal mij benieuwen hoelang het nog duurt voor de rest van het éénjarige spul er echt mee ophoudt en de vaste planten echt uitgebloeid zijn zodat ik ook de laatste puntjes op de i kan zettten voor wat betreft het winterklaar maken van de tuin.

Geen opmerkingen: