dinsdag, oktober 31, 2006

Geen probleem.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken voorziet geen problemen nu zo'n 1200 stemcomputers zijn afgekeurd. Er kunnen er waarschijnlijk ongeveer 500 uit Duitsland geleend worden en de rest moet maar met het rode potlood aan de slag. Welke gemeentes dat gaan worden is echter na het overleg niet duidelijk: de betrokken gemeentes moeten nu eerst hun voorkeur kenbaar maken, daarna wordt gekeken hoeveel machines er zijn en worden die toegewezen en pas daarna kunnen degenen die geen machines krijgen aan de slag.

Maar ook het drukken van miljoenen extra stembiljetten mag geen probleem zijn volgens BZ: dat doe je toch gewoon even. Dat die biljetten eerst nog ontworpen, gecontroleerd en dergelijke moeten worden, en dat niet één keer maar waarschijnlijk verschillende keren omdat niet alle partijen in alle kiesdistricten meedoen maakt niet uit. Lukt makkelijk.

Maar hebben ze daarbij wel rekening gehouden met de actie van Wij vertrouwen stemcomputers niet die ons oproept allemaal naar een gemeente te gaan waar met het potlood wordt gestemd om daar onze stem uit te brengen? Als op grote schaal aan die oproep gehoor wordt gegeven kunnen ze nog voor onaangename verrassingen komen te staan.

Blijft nog het probleem hoe die gemeentes aan voldoende stemhokjes en stembussen komen. Die hebben de meesten na de overschakeling op stemcomputers namelijk allang verkocht. Misschien kunnen ze wat van die hokjes charteren waarin op bouwplaatsen het toilet te vinden is? En dan als een echt ontwikkelings ontwikkeld land gewoon een kartonnen doos om het papiertje in te doen.

Hoewel je in een dergelijk hokje en met de politiek van de afgelopen jaren in gedachten misschien op het idee zou kunnen komen er heel iets anders mee te doen.

Geen opmerkingen: