zondag, oktober 15, 2006

Het blijft spannend.

Vanmorgen na de koffie is mijn moeder weer vertrokken naar Rijswijk, wat mij dus mooi de gelegenheid gaf om naar de MotoGP van Portugal te kijken. De éénnalaatste wedstrijd van het seizoen, maar waar ik andere jaren aan het eind van het seizoen wat minder geïnteresseerd raak omdat de kampioenen toch al bekend zijn blijft het dit jaar tot het eind toe spannend. Alleen in de 125 cc is de kampioen al bekend. In de 250 cc stond Dovisioso 27 punten achter op Lorenzo en in de MotoGP klasse stond Rossi nog 12 punten achter op Hayden.

In de 250 cc deed Dovisioso wat hij moest doen om zijn kansen op het kampioenschap levend te houden: hij won. Omdat Lorenzo slechts vijfde werd zag deze zijn voorsprong meer dan halveren: van de 27 punten zijn er nu, met nog één wedstrijd te gaan, nog 13 over.

De MotoGP werd een vreemde race met veel valpartijen. Rossi reed vanaf het begin aan de leiding met zijn teamgenoot Edwards achter hem gevolgd door Pedrosa en diens teamgenoot Hayden. Op een gegeven moment passeerde Hayden Pedrosa, waarbij ze elkaar nog raakten, en kwam op de derde plaats waarmee hij als dat de uitslag werd nog 3 punten over zou houden. Een ronde later dacht Pedrosa echter "wat jij kan kan ik ook" en probeerde op hetzelfde punt waar Hayden hem voorbij was gestoken de rollen weer om te draaien. Helaas was dat verkeerd gedacht: hij kon het niet beter, gleed onderuit en raakte in zijn val het achterwiel van zijn teamgenoot Hayden die daardoor ook ten val kwam. Ik verwacht niet dat de twee teamgenoten nog vriendjes zijn.

Ondertussen had Elias aansluiting gevonden bij Rossi en Edwards met in zijn spoor Roberts. In de laatste twee ronden werd het stuivertje wisselen tussen Elias en Rossi waarbij Rossi op stuurmanskunst de betere leek te zijn. De sprint vanuit de laatste bocht naar de streep bleek echter beslissender dan de stuurmanskunst en met 2/1000 seconde verschil won toch Elias.

Hierdoor is de achterstand van Rossi van 12 punten nu een voorsprong van 8 punten geworden wat betekent dat hij in principe tijdens de laatste race alleen maar Hayden hoeft te volgen om voor de 8e keer wereldkampioen te worden.

Het vervolg, en het eindresultaat, volgt over twee weken.

Geen opmerkingen: