zaterdag, oktober 28, 2006

Kippelevertjes "Francesco"

Ik ben me er van bewust dat niet iedereen een liefhebber is van kippelevertjes, maar toch wil ik mijn eigen recept hiervoor maar eens hier neerzetten.

Reken 125-150 gram kippelevertjes per persoon. Overige benodigdheden: spekdobbelsteenjes, een ui, een rode en een groene paprika, knoflook, een goed gevuld kruidenrek, boter of olie en drie koekenpannen (of 2 + een wok)

De verpakking van kippelevertjes bevat soms nogal wat bloed, ik gooi ze daarom altijd eerst even in een vergiet en spoel ze met lauw water af. Daarna dien je ze wel goed uit te laten lekken en tenslotte droog te deppen.

Snijdt de ui fijn, ontdoe de paprika's van de zaadlijsten en snijdt deze in smalle reepjes of in stukjes.
Doe de levertjes in een grote schaal en voeg zout naar smaak toe en vervolgens cayennepeper, wat paprikapoeder, een klein beetje kruidnagelpoeder, basilicum, oregano en een klein beetje rozemarijn. Meng regelmatig goed door zodat de kruiden goed verdeeld raken.

Bak in een koekepan de spekdobbelsteentjes uit (als alternatief gebruik ik ook wel plakjes ontbijtspek, deze dan krokant bakken)
Fruit in een andere koekepan de uitjes, voeg als deze glazig worden de paprika toe(N.B.: doe dit niet te vroeg, van lang doorsudderen wordt paprika niet lekkerder).
Verhit in de derde koekepan of de wok voldoende boter of olie, kneus een aantal knoflookteentjes naar smaak en voeg deze aan de boter/olie toe. Bak/wok hierin de levertjes gedurende circa 10 minuten onder regelmatig omschudden/keren.
Voeg dan de gebakken spekdobbelsteentjes toe (als je plakjes ontbijtspek gebruikt leg je die pas op het bord over de levertjes) en de gefruitte uien en paprika's.

Om te controleren of de levertjes gaar zijn kun je een houten of kunststofspatel tussen de twee lobben van een levertje zetten: deze horen dan met een lichte beweging over de bodem van de pan van elkaar gescheiden te kunnen worden. Probeer vervolgens een groter levertje met de spatel door te drukken: als ze gaar zijn lukt dit in een keer, zonder dat de lever vervormt, en is het snijvlak geheel egaal van kleur.

Serveren met rijst of aardappelschijfjes en bijvoorbeeld sperciebonen of haricots verts.

Eet smakelijk (nee, geen foto hierbij: levertjes koelen nog al snel af dus ik heb ze zo snel mogelijk opgegeten)

Geen opmerkingen: